7 Motive Pentru Care Trebuie Sa Faci Un Plan De Afaceri

Planul de afaceri este principalul instrument care te poate ajuta atunci cand doresti sa obtii finantarea de care ai nevoie cand incepi o afacere noua.  Pentru a fi considerat un candidat viabil pentru a primi finantare de la institutii financiare sau investitori, trebuie sa demonstrezi pe deplin intelegerea ferma a tuturor aspectelor afacerii tale si, in special, a capacitatii acesteia de a genera profit.

Dar dincolo de crearea unui plan de afaceri de dragul creditorilor si investitorilor este,  de asemenea,  un exercitiu care te poate ajuta  sa demonstrezi cresterea si progresul afacerii tale, iar succesul afacerii tale depinde de viziunea clara a viitorului.

Iata 7 motive pentru care ar trebui sa realizezi planul de afaceri atunci cand incepi o afacere noua:

  1. Pentru a stabili reperele importante ale afacerii: planul de afaceri trebuie sa stabileasca in mod clar care sunt obiective pe termen lung ale afacerii, importante pentru succesul afacerii tale.
  2. Pentru a-ti intelege mai bine concurenta: realizand un plan de afaceri trebuie sa obtii informatii despre concurenta si sa o analizezi. Astfel vei avea posibilitatea sa intelegi avantajele concurentiale ale afacerii tale.
  3. Pentru a-ti intelege clientii: studiaza comportamentul acestora, de ce cumpara, de ce nu cumpara, care sunt preferintele acestora. Cunoscuandu-ti clientii vei putea sa le oferi  produsele  si serviciile de care ei au cu adevarat nevoie. Realizeaza profilul acestora si insereaza-l in planul de afaceri.
  4. Pentru a sesiza aspecte ale afacerii, nesesizate initial: pe parcursul realiarii planului de afaceri poti identifica aspecte si ipoteze pe care initial nu le-ai identificat. Astfel poti sa le testezi si analizezi pentru a intelege modul in care acestea iti pot afecta sau dimpotriva, sustine afacerea.
  5. Pentru a evalua fezabilitatea afacerii: procesul de realizarea a planului de afacere presupune studierea pietei tinta si realizarea  studiului de fezabiliate care stau la baza succesului afacerii dumneavoastra.
  6. Pentru a stabili modul in care afacerea va genera venituri: prin planul de afaceri poti raspunde intrebarilor legate de modul in care afacerea ta va genera venituri.
  7. Pentru a stabili nevoile de finantare ale afacerii tale:  facand un plan de afaceri poti sa calculezi capitalul de care ai nevoie pentru a-ti atinge obiectivele propuse. Stiing care este capitalul de care ai nevoie poti sa raspunzi cu usurinta eventualilor finantatori.

Scrierea unui plan de afaceri necesita mult timp, dar este esential daca vrei sa ai o afacere de succes care va supravietui fazei de inceput. Daca nu ai facut  inca unul, poate ca este timpul sa incepei sa lucrezi la el. Procesul de a-ti scrie planul de afaceri poate face minuni pentru a clarifica unde ai fost și unde te indrepti cu afacerea ta.

Pentru mai multa inspiratie urmareste toate resursele oferite de expertii nostri:

Descarca gratuit ghidurile realizate de echipa noastra: