Ești Pregătit Pentru Antreprenoriat?

Antreprenoriat nu înseamnă doar o idee bună de afaceri. Înseamnă să faci față situațiilor de orice fel care te vor scoate din zona de confort. La început de drum fii obiectiv când te autoevaluezi. Intră în lumea antreprenoriatului cunoscând foarte bine care-ți sunt sunt avantajele și dezavantajele personale, ce îți place și ce nu și încearcă să stabilești obiective realiste pentru tine și afacerea ta.

In fiecare zi, sute de oameni înființează firme, propunând-și să înceapă afaceri de succes, dar în timp ce mulți dintre ei reușesc să-și pună planurile în aplicare, există și firme care eșuează. Motivul cel mai des întâlnit pentru care unele afaceri nu reușesc este lipsa de pregătire și informațiile insuficiente cu privire la mediul antreprenorial în general și la propria afacere ăn particular.

Cum știi dacă ești pregătit pentru antreprenoriat? 

Începerea unei afaceri presupune hotărâre și seriozitate. O idee bună nu este suficientă fără implicarea antreprenorului. Astfel, înainte să începi să-ți canalizeze eforturile, timpul și finanțele în direcția începerii unei afaceri, încearcă să răspunzi la câteva întrebări care ar trebui să-ți ofere indicii despre posibilitatea de a face din ideea ta un succes:

1. Știi ce produs/serviciu vrei să oferi?

Atunci când îți propui să începi o afacere, să devii antreprenor, trebuie să găsești o idee, să identifici un produs cu care tu rezonezi și care consideri că îți va aduce succesul scontat.

Dacă ești sigur ce vrei să vinzi sau să produci, dacă ți-ai validat ideea de afaceri și te-ai asigurat că aceasta va fi profitabilă, ai făcut un studiu de piață pentru a te asigura că exista cerere pentru produsul/serviciul tău și îți cunoști bine potențialii clienți sau concurența, înseamnă că ești pregătit pentru noile provocări pe care ți le va aduce statutul de antreprenor.

2. Crezi cu tărie în ideea ta

Mulți antreprenori încep o afacere datorită unei idei în care cred cu tărie și mulți dintre ei sunt animați de dorința de a face ceva pentru comunitatea lor și mai puțin de ideea de a câștiga mulți bani. Dacă și tu ești dispus să sacrifici timpul petrecut cu familia si prietenii, bani și energie pentru afacerea ta, înseamnă că pasiunea pentru ceea ce faci va fi motorul principal care te va menține motivat.

3. Ai experiență în domeniul în care vrei să începi afacerea?

Pe lângă cunoștințele elementare pe care orice antreprenor trebuie să le cunoască sau cel puțin să le înțeleagă: marketing, vânzări, contabilitate sau operațiuni, ar fi de preferat să aibă cunoștințe și în domeniul în care activează afacerea.

Dacă și tu dorești să deschizi o afacere, dar nu are nicio legătură cu domeniul în care ai activat până acum, poate ar fi bine să-ți găsești un job cu jumătate de normă în domeniul în care dorești să activezi. O altă opțiune pentru a învăța ce trebuie să faci este să încerci să cunoști cât mai multe persoane care au experiență în domeniu și care sunt dispuși să te învețe sau să participi la cât mai multe evenimente de networking .

4. Ai un plan de afaceri?

Ai stabilit care va fi modelul de afaceri pe care îl vei implementa? Știi cum arată planul tău de afaceri? Cu alte cuvinte, știi cum vei face bani din ideea ta de afaceri și ești pregătit să-ți transformi ideea într-o afacere de succes?

Dacă vrei să începi o afacere, trebuie să fii dispus să petreci câteva săptămâni scriind un plan de afaceri, clarificând în primul rând pentru tine ce vei vinde, cine sunt clienții potențiali, cum vei asigura distribuția, care vor fi furnizorii, de câți bani vei avea nevoie pentru ca toate acestea să se întâmple.

5. Ești pregătit să-ți riști toate economiile?

Este esențial să înțelegi că nu există afaceri pe care să le poți începe cu zero investiții – fie că investești doar în marketing sau în realizarea unui site, fie că doar achiziționezi produse pentru revânzare sau că nu ai angajați și tu ești omul bun la toate, tot trebuie să ai un capital pe care trebuie să-l investești pentru a obține rezultate.

Chiar și dacă te gândești să obții finanțare pentru afacerea ta, înainte de a atrage atenția investitorilor tu ești cel care trebuie să investească timp și bani pentru a obține tracțiunea de care ai nevoie pentru a capta atenția investitorilor. Deci, ești gata să îți pui în joc banii și, să accepți că-i poți pierde pe toți?

6. Poți să-ți asumi riscuri calculate?

Atunci când începi ceva nou, nu doar o afacere, ești pus în fața asumării unor riscuri, iar dacă îți dorești să obții rezultate, trebuie să fii dispus să le accepți și să ți le asumi.

Similar este și în antreprenoriat. Trebuie să fi dispus să accepți riscurile pentru a începe o afacere – dar asta nu înseamnă ca trebuie să fi imprudent.  Înainte de a-ți asuma un risc mare, încearcă să evaluezi posibilele rezultate, astfel încât să știi cu ce te confrunți și să acționezi doar dacă consideri că șansele sunt în favoarea ta.

7. Te adaptezi cu ușurință?

Pentru a face față mediului de afaceri care este în continuă schimbare, trebuie să poți ține pasul cu tot ce se întâmplă în domeniul în care activezi și nu numai. Trebuie să înțelegi ce gândesc clienții tăi, să știi ce face concurența, care este situația furnizorilor, ce schimbări tehnologice sau legislative au intervenit și cum îți pot afecta acestea afacerea.

În același timp trebuie să ai capacitatea de a face schimbările necesare pentru a profita de modificările din mediul de afaceri. Trebuie să te poți adapta și din punct de vedere  psihologic, astfel încât să faci față și să te simți confortabil activând într-un mediu socio-economic în continuă schimbare.

8. Ești hotărât și motivat?

Antreprenorii de succes au o abilitate naturală de a merge mai departe atunci când lucrurile devin dificile și sunt motivați să exceleze la ceea ce fac. De foarte multe ori, șansele de succes ale unei afaceri mici depind de dorința și hotărârea ta de a reuși.

9. Ai energia necesară?

Începerea și dezvoltarea unei afaceri de succes necesită multă muncă fizică și emoțională. Pentru a face față trebuie să tolerezi orele lungi de muncă grea, veniturile nesigure și singurătatea cu care se confruntă toți antreprenorii la un moment dat.

10. Poți să iei decizii singur?

Antreprenoriatul înseamnă de cele mai multe ori un drum pe care mergi singur. Iei singur deciziile, lucrezi fără să ai pe cineva cu care să te consulți, faci toate lucrurile necesare funcționării afacerii.

Pentru a face față acestor provocări trebuie să poți lucra singur, să ai independență și să prezinți siguranță de sine. Trebuie să poți lua decizii fără a simți nevoia confirmării din partea altora și să nu te oprească eșecurile.

Evident, dacă răspunsul tău este “nu” la majoritatea întrebărilor, poate că începerea unei afaceri nu este cea mai buna idee pentru tine.

Daca ai răspuns “da” la majoritatea întrebărilor, ar trebui sa treci la următorul nivel. Înainte să începi pune pe hârtie toate întrebările care iți vin în minte cu privire la afacerea ta și încearcă să răspunzi obiectiv, fără să te lași influențat de factori externi.

Poate cel mai important, dacă vrei să fii antreprenor este sa fii dispus să asculți, să înveți și să te schimbi atunci când este necesar.

Antreprenorii tind să fie încăpățânați, ceea ce poate fi în avantajul afacerii, dar pentru unii poate însemna uneori chiar închiderea acesteia. Dacă ești prea încăpățânat pentru a asculta sfaturile partenerilor, mentorilor sau clienților, șansele tale de succes sunt slabe.

Trebuie să fi dispus să accepți criticile constructive și să le folosești pentru a-ți îmbunătăți afacerea.

CE SĂ FACI ÎN CONTINUARE:

Citește și