10 Rezoluții La Inceput De An Pentru Dezvoltarea Afacerii

Dezvoltarea afacerii este foarte importanta pentru orice antreprenor. Aceasta si obtinerea profitabilitatii reprezinta practic principalele obiective ale oricarei afaceri.

Pentru a avea rezultatele scontate, antreprenorii trebuie sa planifice atent fiecare actiune si sa puna in practica rezolutiile luate la inceput de an, adica a obiectivelor care le vor ajuta afacerea să se dezvolte în următoarele 12 luni.

Mai jos sunt cateva idei care te vor ajuta sa ai o privire de ansamblu asupra deciziilor pe care le poti lua pentru anul care tocmai a inceput, cum sa planifici pentru cele mai bune rezultate.

10 rezolutii la inceput de an care contribuie la dezvoltarea afacerii

Nu lasa dezvoltarea afacerii la voia intamplarii. Aceasta nu se va intampla de la sine ci necesita o planificare si monitorizare continua. Este necesar ca anual sa urmaresti cateva apecte distincte ale afacerii, care iti vor permite sa cunosti in detaliu cele mai importante aspecte ale afacerii.

Astfel, pentru noul an, propune-ti sa acorzi o mai mare atentie aspectelor de mai jos:

1. Evaluaeaza dezvoltarea afacerii in perioadele trecute

Uita-te pe rezultatele de anul trecut. Compara situatia cu celelalte perioade (fie ca masori cresterea la 6 luni sau compari situatia afacerii la finele anilor trecuti) si vezi care este punctul de plecare pentru urmatorul an.

Stabileste cativa indicatori de performanta ai afacerii si noteaza lunar valoarea acestora. Astfel vei putea sa compari luna cu luna, trimestru cu trimestru si chiar an cu an.

Este bine sa sarbatoresti, sa te bucuri pentru cele mai mici victorii!

Evaluarea periodica este un exercitiu bun si pentru situatia in care lucrurile nu merg asa cum ti-ai dori. Vei avea timp sa iei masurile care se impun pentru decizii corecte. Fa-ti timp sa intelegi de unde vii si unde te indrepti cu afacerea ta.

Imprieteneste-te cu planul de afaceri si revizuieste-l periodic. Propune-ti obiective SMART si urmareste cum sunt implementate.

2. Cunoasterea in detaliu a informatiilor cu privire la situatia financiara a afacerii

Cunoasterea in detaliu a situatiei financiare este critica pentru orice tip de afacere, indiferent daca este mica sau corporatie. Astfel, prima rezolutie pentru noul ar trebui sa fie stabilirea lunara a timpului necesar analizarii situatiilor financiare.

Urmareste periodic indicatorii de profitabilitate si productivitate specifici afacerii tale, compara-i cu concurenta, cu perioadele anteriore, cu trendurile din industrie si pe baza acestor informatii ajusteaza acolo unde este nevoie. Vezi ce functioneaza si ce nu, care sunt motivele pentru care lucrurile merg sau nu merg mai bine. Daca merg mai bine identifica factorii care au condus la aceasta situatie si incearca sa repeti aceeasi formula pentru perioadele urmatoare. Daca situatia este mai putin buna, identifica greselile si vezi unde poti corecta.

Facand aceste analize lunar iti va fi mult mai usor sa actionezi din timp acolo unde trebuie si vei putea asigura o dezvoltare durabila a afacerii. Pastreaza legatura cu contabilul tau si cere-i periodic informatii despre situatia financiara a afacerii tale.

3. Recuperarea creantelor in cel mai scurt timp

Preocuparea pentru recuperarea sumelor ce iti sunt datorate sunt de o importanta cruciala pentru dezvoltarea afacerii. Profita de inceperea unui nou an si ocupa-te sa identifici modalitati de recuperare a cat mai multor sume din cele datorate de clientii tai.

Realizeaza o lista cu toti datornicii si imparte-i in categorii – dupa sumele datorate sau dupa alte caracteristici pe care le cunosti – si in functie de acestea incearca sa aplici metode diferite de recuperare a creantelor. Fie ca vorbesti cu acestia la telefon, ca le trimiti notificari in scris sau ca renegociezi noi termene sau discounturi, nu lasa sa treaca mult timp, deoarece exista posibilitatea de a nu le mai putea recupera.

Tu stii cat % din totalul vanzarilor reprezinta sume nerecuperate?

Fa-ti un obicei din a verifica lunar situatia sumelor pe care trebuie sa le recuperezi, eventual aloca personal special pentru aceasta activitate, impreuna cu proceduri simple dar eficiente.

Poti profita de aceasta etapa pentru a  analiza datele legate de procesul de vanzari, pe scurt, cat dureaza pana cand produsele sau serviciile tale sunt platite, de la momentul trimiterii ofertei de pret pana cand emiti factura finala. Acest indicator este foarte important pentru eficienta oricarei afaceri, iar daca este mai mare de 30 de zile, ar trebui sa te gandesti sa reevaluezi contractele conditiile de vanzare oferite clientilor tai (mai ales termenele de plata si masurile pe care le aplici pentru recuperarea sumelor restante).

4. Identificarea unor solutii sustenabile pentru dezvoltarea afacerii

Principalul obiectiv al afacerii tale trebuie sa fie obtinerea profitabilitatii si implicit cresterea acesteia. Propune-ti ca rezolutie pentru noul an revizuirea periodica a planului de afaceri pentru a identifica din timp acele activitati care pot asigura premizele de crestere si dezvoltare. Astfel, iti poti stabili obiective realiste si pasii pe care trebuie sa-I intreprinzi pentru a masura progresul.

Propune-ti sa evaluezi ce nevoi are afacerea ta pentru a inregistra cresterea propusa. De exemplu, poti avea nevoie sa angajezi mai multi agenti de vanzari, mai mult personal pentru facturare sau alte tipuri de angajati pentru a sustine operatiuinle in crestere. Pentru asta este nevoie sa planifici din timp resursele necesare pentru angajare, sa intelegi de ce perioada este nevoie pentru a-i integra in echipa pana la obtinerea rezultatelor scontate.

5. Planificarea eficienta a cash-flow-ului

Desi pare usor,  evidenta tuturor cheltuielilor si a intrarilor de numerar este deseori ignorata de antreprenori.

Propune-ti pentru noul an sa fii mai organizat in ceea ce priveste cash-flow-ul afacerii tale. Corect administrat, acesta poate fi un instrument deosebit de util, in primul rand pentru bunul mers al afacerii, dar si in eventualitatea contractarii unui credit, de exemplu. Situatia cash-flow-ului va fi cu siguranta printre primele documente care iti vor fi cerute pentru analiza.

6. Rezolvarea problemelor amanate anterior

Anul nou este o perioada buna sa planifici rezolvarea problemelor pe care nu le0ai rezolvat in trecut. Problemele lasate sa tergiverseze pot sta in calea dezvoltarii afacerii, mai ales daca vorbesti de sume nerecuperate, de aspectele legate de resurse umane sau de operatiuni, in general.

Analizeaza situatia curenta a afacerii si vezi unde poti interveni. Stabileste intervale clare de timp in care iti propui sa le rezolvi. Setarea orizonturilor de timp trebuie sa fie realiste, in concordanta cu amploarea problemelor si cu dimensiunea resurselor de care ai nevoie pentru aceasta.

Cunoscand aspectele care au nevoie de atentia ta pentru a fi rezolvate, reprezinta cel mai importat aspect de care trebuie sa tii cont pentru a permite afacerii sa inainteze. Actionanad periodic asupra problemelor care trebuie rezolvate inseamna sa-ti creezi un avantaj, inseamna sa iti pozitionezi afacerea intr-o situatie mai buna care sa-i permita sa evolueze.

7. Stabilirea de strategii pentru fiecare saptamana

Toata lumea stie ca orice afacere se construieste pornind de la o strategie. Si este normal sa fie asa. Prin strategie stabilesti toate deciziile si acțiunile de care ai nevoie pentru a indeplini viziunea afaceriii tale.

Dar, pentru a te asigura ca viziunea mare, generala, a afacerii este dusa la indeplinire este de preferat sa o imparti in strategii si planuri incrementale, pe care sa le realizezi treptat si care te vor conduce la realiarea viziunii tale.

Stabileste planuri mai mici, saptamanale, prin care poti atinge diverse praguri pentru dezvoltarea afacerii , care te vor conduce la cresterea pe care ti-o doresti in urmatoarele 12 luni.

8. Dezvoltarea strategiei de marketing pentru dezvoltarea afacerii

Stii cum se spune ca o afacere este 80% marketing. Astfel, este crucial pentru afacerea ta sa ai o strategie de marketing eficienta. Profita de inceputul de an si planifica cum iti vei organiza promovarea afacerii. Profita de beneficiile aduse de internet si stabileste-ti prezenta in toate mediile online. Stabileste clar bugetul, platformele pentru promovare, tipul de continut pe care il vei promova. Urmareste rezultatele periodic si ajusteaza unde este nevoie.

Inutil sa mai subliniem importanta unui site pentru afacerea ta si avantajele pe care le poti avea in ceea ce priveste strategia de marketing daca poti sa ai si un blog semnificativ pentru tipul afacerii tale.

9. Accesul la cele mai noi tehnologi IT care sustin dezvoltarea afacerii

Tehnologia este foarte  importanta pentru afaceri in aceste zile. Asigura-te ca si tu utilizezi cele mai performante echipamente si cele mai noi softuri, pentru a face fata concurentei.

Construieste un buget realist, vezi daca sunt operatiuni pe care le poti face in-house sau daca nu ar fi mai util pentru afacere sa le externalizezi sau cand vine vorba de echipamene, sa le inchiriezi.

Oricum alegi sa actionezi, ai grija sa fi tot timpul la curent cu noile trenduri pentru a-ti putea pastra avantajul competitiv dat de astfel de tehnologii.

10. Imbunatatirea relatiei cu echipa 

Stii ca membrii echipei tale sunt cel mai valoros activ care iti fac afacerea sa prospere. Stii ca fara o echipa buna, in care membrii acesteia se considera apreciati si luati in considerare nu iti poti realiza dezvoltarea afacerii.

Cu cele de mai sus in minte, considera cea mai importanta rezolutie pentru noul an si nu numai: recrutarea de angajati valorosi si pastrarea acestora trebuie sa fie principalul obiectiv de afaceri. 

Deci, pentru relatia cu angajatii tai:

  • Fa-i sa se simta apreciati si importanti – vor fi mult mai motivati si implicati;
  • Ai incredere in ei, ofera-le autonomie si nu te mai implica in cele mai mici decizii;
  • Tine-te de promisiunile facute fata de acestia;
  • Ofera-le feed-back constructiv;

Rezolutie bonus pentru dezvoltarea afacerii si a comunitatii:

Propune-ti s-ti faci un obicei din a sustine dezvoltarea comunitatii. Sustine organizatiile caritabile sau ONG-urile cu a caror misiune rezonezi. Fiecare ajutor poate face diferenta in comunitatea ta. Nu trebuie sa fie doar contributie in bani ci te poti gandi cum poti sa te implici prin voluntariat. Exista multe ONG-uri care se bucura sa primeasca voluntari. O lista cu cateva ONG-uri gasesti aici. Tot trebuie sa faci este sa iei legatura cu ei pentru a intelege cum ii poti ajuta. Sau poate ai un site web? Pune un banner cu organizatia pe care o sustii si vei face o mare diferenta pentru aceasta.

Inceputul de an este un moment bun sa-ti pui ordine in ganduri, sa planifici, sa analizezi si sa-ti stabilesti drumul pe care poti merge pentru urmatoarele 12 luni. Urmareste in mod continuu progresele si incearca sa nu lasi lucrurile sa-ti scape de sub control. Chiar daca multi spun ca rezolutiile luate la inceptul anului nu se respecta niciodata, gandeste-te ca pasii mici si constanti pot face diferenta, adaugand mici vectorii pentru un rezultat minunat.

CE SA FACI IN CONTINUARE

Citeste si:

Debitorii Firmei – Cum Administrezi Relația Cu Aceștia?

Cum Acorzi Credit Comercial Clienților Tăi

Imbunatatirea Cash Flow-ului In Timp De Criza

Cash Flow: Ce Este Si De Ce Ne Trebuie?