Idei De Afaceri Profitabile Care Rezistă Oricărei Crize

Idei de afaceri profitabile au fost si vor fi in atenția tuturor chiar si in perioadele economice sau sociale mai dificile. Oamenii nu pot trai fără a avea acces la produse si servicii, fie de baza, cu preturi accesibile, fie de lux, satisfăcând nevoi mai elevate.

Dacă dorești să începi o afacere, este normal să-ți faci probleme cu privire la evoluția acesteia, posibilitatea profiturilor reale, accesul la produse si servicii etc, mai ales în perioada de recesiune economică și urgență medicală pe care o traversăm. Dar stabilitatea locurilor de munca, predictibilitatea veniturilor sau garantarea afacerilor este greu de făcut chiar și în economiile mai dezvoltate în situații mai puțin delicate.

Din fericire exista câteva industrii care supraviețuiesc și chiar prosperă în perioade de criză.

Anul 2020 a adus tuturor multe semne de întrebare, temeri, situații nemaiîntâlnite până acum. S-au înmulțit părerile cu privire la venirea iminentă a unei crize economice de proporții care v-a afecta în primul rând mediul economic. In perioade ca acestea, este esențial să ai o idee de afaceri care să poată supraviețui unei astfel de conjuncturi.

Ce înseamnă o afacere care rezistă oricărei crize?

Afacerile care au dovedit că pot rezista unei crize sunt acele afaceri flexibile, care se pot adapta cu ușurința condițiilor economice si sociale astfel încât să poată veni pe piața cu produse și servicii de care clienții au nevoie indiferent de situație.  Totodată s-a dovedit că au rezistat crizelor afacerile care și-au adaptat modelul de business și strategia noilor condiții de piața, adoptând cu ușurința trenduri, implementând noi tehnologi, noi metode de livrare, noi metode de customer care etc.

In general, este posibil  să reziste crizelor afacerile care răspund nevoilor de baza ale clienților cum ar fi: serviciile de reparații, delivery, magazinele on-line, mâncare și băutură, produsele si serviciile medicale, produsele sanitare etc.  Acestea sunt câteva dintre ideile de afaceri care pot trece cu ușurința printr-o recesiune.

Citește lista ideilor de afaceri care pot trece peste provocările anului 2020 și care se pot dovedi profitabile:

1. Produse si servicii pentru copii

Orice afacere destinată copiilor se poate transforma într-o afacere profitabilă. Vei avea nevoie de răbdare, muncă grea și idei inovatoare pentru promovarea afacerii tale. Există numeroase idei de afaceri concentrate asupra copiilor. Lista de mai jos cuprinde câteva idei profitabile care să te ajute să începi afacerea cu investiții relativ mici:

  • Jucării – poți dezvolta un magazin on-line sau fizic unde poți vinde jocuri și jucării de calitate. Atunci când te gândești la copii, te gândești la jucării. Jucăriile pot fi vândute în orice perioadă a anului, iar modele și trendurile acoperă o gamă de produse care să răspundă oricărei dorințe. Găsește furnizori care să-ți ofere prețuri mai mici, negociază în funcție de volum, sau negociază termene de plată mai mari, gândește campanii de marketing care să răspundă direct dorințelor copiilor și începi să vezi rezultatele eforturilor tale;
  • Magazin cu produse pentru copii – te poți gândi să acoperi întreaga gama de produse pentru copii, de la jucării la hăinuțe și biciclete;
  • Design pentru camerele de copii – dacă ești talentat sau ai experiență în domeniu, poți dezvolta o afacere oferind servicii de design sau pictură pe care să le completezi cu vânzarea de mobilier, lenjerie de pat pentru copii, covoare, perdele, draperii și decorațiuni interioare specifice;
  • Organizare petreceri pentru copii – și aici produsele și serviciile pe care le poți oferi sunt numeroase. Gândește o ofertă deosebită care să te diferențieze pe piața. Caută produse de calitate, oferă prăjituri și torturi home-made, cu ingrediente naturale.  Gândește-te la copiii de toate vârstele care pot veni la o petrecere și fi pregătit să ai produse și pentru copiii cei mai mici. Implică-te și fă tu fotografiile. Vezi să ai pe listă produselor și produse adaptate nevoilor speciale (alergii, intoleranțe). Amenajează un colțișor unde mamele cu copii mai mici îi pot schimba sau alăpta (cumpăra și un încălzitor de biberoane – nu e scump și merită efortul). Scapă de puiul Shanghai și cartofii prăjiți în ulei și sigur vei avea o clientelă bogată. Nu uita de site, de Facebook sau Instagram! Adaptează-ți oferta și acestei perioade de pandemie când petrecerile nu mai pot fi organizate. Poți vinde decorațiuni pentru zile de naștere, candy bar, torturi. Orice copil se va bucura să aibă o zi de naștere frumos colorată!
  • Centru de limbi străine, IT și meditații – copiii vor avea nevoie în permanență de educație; poți oferi servicii online și pe perioada de criză medicală;
  • Servicii de taximetrie speciale pentru copii – preluarea copiilor de la scoală/acasă poate fi o afacere excelentă în orice oraș mare;

2. Servicii medicale la domiciliu

Dacă ai experiență în domeniu, poți oferi servicii medicale la domiciliu. De la un simplu consult, până la injecții și recoltare probe pentru analize. O astfel de afacere poate veni la pachet și cu vânzarea de produse medicale și de îngrijire la domiciliu.

3. Cabinet de nutriție

Este o activitate care se poate desfășura și online, dar și la cabinet. Fie că tu ai experiență și poți oferi aceste servicii fie că te gândești să deschizi un centru în care să colaborezi cu mai mulți nutriționiști, această afacere are clienți în orice perioadă.

4. Cabinet de kinetoterapie

Vor exista persoane cu diverse afecțiuni care vor avea nevoie de asistență kinetoterapeurică indiferent de perioada economică prin care trecem. Fie că oferi consultațiile la domiciliu fie că ai un cabinet, aceasta afacere îți poate garanta clienți pe tot parcursul anului. Ca și în cazul cabinetului de nutriție, poți să oferi tu acest serviciu dacă ai cunoștințele necesare sau poți amenaja un centru de kinetoterapie unde poți lucra cu mai mulți specialiști și care îți poate aduce mai multe venituri.

5. Software și aplicații informatice

O firmă prin care să realizezi softuri și aplicații informatice este potrivită mai ales dacă ai cunoștințele necesare în informatică, inginerie web și hardware. Îți poți forma o echipa cu ajutorul căreia să obții succesul financiar mult visat.

6. Servicii de livrare

Așa cum ne-a arătat experiența din ultima perioadă, serviciile de curierat și-au crescut considerabil cifra de afaceri. Oamenii au comandat mai mult online, iar numărul magazinelor online deschise în această perioadă s-a dublat. Este un domeniu concurențial, jucătorii mari dominând nișa, dar dacă ai posibilitatea să subcontractezi de la numele mari din piață sau dacă poți contacta direct magazinele online cu oferte personalizate (de ex. ridicarea produselor la ore la care ceilalți curieri nu o fac sau livrări și duminica, specializare pe anumite tipuri de transporturi etc) poți face profituri bune în orice situație.

IDEI DE AFACERI CARE REZISTA ORICAREI CRIZE

7. Car sharing

Daca ai o mașină în stare bună, îți place să conduci și ai experiență, cunoști orașul, contactul direct cu oamenii nu te deranjează, te poți gândi să începi colaborarea cu una din firmele prezente și în Romania.

8. Magazin de produse și tehnica medicală

Nevoia de produse medicale va fi totdeauna prezentă. Fie că te adresezi persoanelor juridice sau vinzi doar persoanelor fizice, aceasta opțiune poate fi o oportunitate cu muncă asiduă, investiții în marketing și furnizori serioși. Gama de produse se poate dezvolta continuu, iar clienții pot varia de la saloanele de coafura și masaj, la restaurante sau la marile clinici medicale.

9. Servicii de curățenie

Serviciile de curățenie vor avea  întotdeauna cerere și pot reprezenta una dintre cele mai bune investiții în perioadele de recesiune. Cel mai dificil va fi să găsești oamenii cu care să faci treabă, iar investițiile în aparatură pot fi uneori ridicate dacă dorești să oferi servicii de calitate și moderne.

10. Servicii de contabilitate

De contabili vor avea nevoie toate afacerile. Contabilii sunt primii angajați și pleacă ultimii dintr-o firmă. Daca ai cunoștințele necesare, ești hotărât să ții pasul cu noile tipuri de afaceri care se dezvoltă acum, ești dispus să vorbești cu clienții tăi și să le oferi sfaturile de care au nevoie, o firmă de contabilitate nu este greu de înființat. Pe lângă serviciile de contabilitate mai poți oferi și servicii de înființare firme, astfel încât iți poți rotunji considerabil veniturile.

11. Reparații și depanări

Daca îți place tehnica și te pricepi, o firmă de depanat electrocasnice, instalații electrice sau sanitare, poate fi o afacere care și-a dovedit stabilitatea și în perioade dificile. Ai grijă să fii serios, să ai oameni de încredere și buni profesioniști în echipa ta, să oferi documente fiscale, să oferi garanție și succesul îți este garantat.

12. Servicii de curățătorie

Pentru serviciile de curățătorie va fi  întotdeauna cerere. O afacere în acest domeniu poate fi o investite inspirată și îți poate aduce mulți clienți.

13. Marketing afiliat

Marketingul afiliat este una din cele mai discutate și promovate modalități de a câștiga bani online. Este genul de afacere care nu are bariere de intrare, costurile fiind foarte scăzute. Daca poți scrie articole interesante în care să promovezi produsele și serviciile produse de alții și îți poți construi o audiență în jurul site-ului tău, probabil că vei putea genera venituri importante care să-ți permită un trai liniștit în orice perioadă economică.

14. Blog

Asemănător cu marketingul afiliat, bloggingul este o modalitate moderna de a-ți crește veniturile și de a construi o afacere. Dacă ai talent la scris și îți poți dezvolta o audiență fidelă, posibilitățile de câștig și tipurile de activități din care poți câștiga bani sunt foarte multe.

15. Freelancing

Îți poți transforma talentele într-o afacere de succes. Dacă știi să scrii, ești priceput la web design, design grafic, comunicare, fotografie, public speaking, planificarea afacerilor, strategie,  știi contabilitate sau ai alte cunoștințe pe care le poți monetiza, nu ezita să-ți faci un site în care să te prezinți, să-ți prezinți portofoliul, produsele oferite și tarifele. Utilizează site-urile specializate pentru freelanceri și pune la treaba puterea platformelor de socializare pentru a te promova.

Înainte să iei decizia de a începe o afacere, indiferent de contextul economic, medical sau social, nu uita să analizezi cu atenție situația. Nicio criza nu seamănă cu cealaltă. De exemplu, în anul 2008 criza a fost preponderent financiară, domeniile afectate fiind cele financiare sau real-estate. Acum, în 2020 vorbim de o criza medicală care a închis restaurante, teatre, saloane de coafură etc, sau a forțat oamenii să lucreze de acasă. Aceste aspecte au determinat mediul economic sa se adapteze noilor condiții pentru a putea rezista și de a trece cu bine de această perioadă.

Nu uita să înființezi firma (probabil SRL sau PFA), să vorbești cu o firmă de contabilitate care te poate ajuta cu foarte multe detalii, de la depunerea formularelor online, întocmirea situațiilor financiare, analiza situație financiare, TVA, impozite etc. Ai grijă să obții toate autorizațiile de care ai nevoie (și mai mult) specifice domeniului în care acționezi. Daca lansezi un brand nou poate te gândești să iți înregistrezi marca la OSIM sau poate ai nevoie de o firmă specializată pentru realizarea site-ului sau magazinului online.

Dacă închiriezi un spațiu (pentru birou sau depozit), citește bine contractul de închiriere (sau angajează un avocat specializat). Vezi care sunt toate costurile (pe lângă chirie) și înțelege toate condițiile contractuale și asigură-te că le poți respecta.

Nu porni la drum fără planificare, cunoaște-ti bine calitățile și defectele, vezi pe cine te poți baza și apelează la specialiști ori de câte ori este nevoie.

Nu uita: o afacere înseamnă 80% marketing. Așa că, nu uita să-ți calculezi corect aceste costuri pentru a putea rezista cât mai mult pe piață și de a te face cunoscut

Este important să delegi sarcinile care îți consumă timpul, iar tu concentrează-te pe aspectele care îți generează venituri și implicit profit, dar și care îți asigură fluxurile de numerar cu care îți poți plăti angajații, furnizorii sau cheltuielile de regie. Învață planificare financiară și ai grijă să cunoști câteva detalii de baza despre conturile tale, despre balanța de verificare sau de contul de profit si pierdere.

CE SĂ FACI ÎN CONTINUARE

Citește și:

7 Întrebări Care Te Vor Ajuta Să-ți Evaluezi Ideea de Afacere

Transforma-ti  Ideea Într-o Afacere De Succes

Etapele Începerii Unei Afaceri

10 Aspecte De Care Sa Ții Cont Atunci Când Începi O Afacere

Ești Pregătit Pentru Antreprenoriat?