Întrebări Esențiale Pentru Începerea Afacerii

20 De Intrebari Care Te Pot Ajuta Sa Iei O Decizie Cu Privire la Inceperea Afacerii

Începerea unei afaceri, să devii antreprenor și să fii propriul tău șef îți poate aduce multe mulțumiri și satisfacții, dar, chiar dacă ai o idee de afaceri extraordinară și crezi că ești pregătit să faci pasul spre antreprenoriat, trebuie să înțelegi că acesta nu este pentru oricine.

Chiar dacă acest stil de viață îți poate oferi, într-o oarecare măsură, mai multă libertate în luarea deciziilor sau în modul de lucru, nu te va salva de volumul sarcinilor care îți vor reveni direct ție și de stresul stresul menținerii afacerii pe linia de plutire, ne mai vorbind stresul realizarii veniturilor și de plata facturilor. Plecând de aici s-ar putea să realizezi că nu ești făcut pentru a fi antreprenor.

Dar, dacă crezi într-adevăr în ideea ta și în șansele sale de reușită, nu trebuie să fii descurajat de greutățile inerente oricărui început de drum și începi să-ți pregătești terenul pentru noua ta afacere și a noului tău statut de antreprenor.

Întrebări esențiale pentru începerea unei afaceri 

Dacă ai stabilit ca ești pregătit pentru antreprenoriat, acum este nevoie să găsești răspunsul la întrebări esențiale pentru începerea unei afaceri.

Răspunde întrebărilor de mai jos și vei putea să-ți clarifici multe necunoscute pe care orice antreprenor le are la început de drum:

1. De ce doresc să încep aceasta afacere? 

Trebuie să ai un motiv puternic pentru care dorești să începi o afacere. Trebuie să fii realist atunci când răspunzi la această întrebare. Dacă nu vei fi onest cu tine însuți vei porni de la ipoteze false care te pot conduce la decizii greșite cu repercusiuni nedorite asupra afacerii și implicit asupra finanțelor tale.

2. Îmi va face plăcere să fac acest lucru zi de zi? 

Dacă dorești să începi o afacere într-un domeniu care iți place, sunt șanse mult mai mari să faci fată dificultăților și să o dezvolți. Asta nu înseamnă că dacă nu ești pasionat nu poți începe o afacere în acel domeniu, dar va fi mai dificil să o dezvolți.

3. Sunt dispus să sacrific timpul petrecut cu familia și prietenii? 

Chiar dacă unul din motivele pentru care dorești să începi o afacere este să ai mai mult timp pentru tine și pasiunile tale, la începutul afacerii vei petrece multe ore pentru a face totul să funcționeze. Nu vei avea suficient timp liber pe care să-l petreci cu familia și prietenii.

Dar, după ce afacerea se dezvoltă și ți-ai consolidat echipa, poți să te gândești la timp liber. Nu te aștepta să se întâmple foarte repede, deoarece poate dura și câțiva ani până vei ajunge acolo.

4. Ce tip de afacere să încep? 

Va răspunde aceasta unei nevoi în creștere pentru care nu există substitut? Pot să specializez afacerea în așa măsura încât clienții să nu se mai gândească la alte produse/servicii similare, oferite de alte afaceri? Vreau să am o afacere B2C sau B2B? Pot să cumpăr o afacere existentă sau vreau să încep de la zero? Vreau să vând un produs sau prefer să dezvolt și să vând servicii? Vreau o afacere on-line sau cu prezență fizică?

5. Ce tip de societate comerciala să înființez?

Va răspunde forma de organizare nevoilor viitoare ale afacerii? Sunt impozitele și taxele avantajoase pentru stadiul actual al afacerii mele?

Dacă te bazezi pe experiența și studiile tale, poți să deschizi un PFA, care este mai ușor de administrat (îți poți face singur contabilitatea, formulare mai puține, poți să cheltui banii din cont pe baza documentelor justificative) în comparație cu un SRL, dar impozitele și contribuțiile sunt mai mari. Dacă deschizi un SRL, impozitul se calculează la veniturile realizate ți este de 1% dacă ai un angajat și de 3% dacă nu ai angajați. Poți să rămâi unic asociat sau poți avea unul sau mai mulți asociați. Dar, contabilitatea este a complicată și ai nevoie de un contabil.

6. Care va fi locația pentru afacerea mea?

Prefer să am o afacere care va activa doar on line sau prefer una cu prezență fizică? Sau poate îmi doresc să am o afacere care nu necesită o locație și pot lucra atunci când călătoresc.

7. Ce contabil sa angajez? 

Ce tip de afacere vreau să încep? Am nevoie de un contabil care să aibă experiență în afaceri de tip dropshipping sau Amazon? Am nevoie de un contabil numai pentru evidența contabilă și raportări sau am nevoie de un contabil cu experiență în tipul de afacere pe care doresc să îl încep și mă pot consulta cu el?

8. Care este profilul clientului meu? 

Răspunde la aceasta întrebare făcând un studiu de piață și o segmentare a posibililor clienți. Decide cărui segment dorești să te adresezi și încearcă să răspunzi nevoilor acestora. Cu răspunsul la aceasta întrebare poți să te gândești la următoarea. De fapt, răspunsul corect la întrebările legate de produse si clienți este cel mai important pentru dezvoltarea afacerii tale.

9. Am suficient capital să încep? 

Capitalul inițial depinde în mare măsură de tipul de afacere pe care vrei să-l începi. De exemplu, dacă începi o afacere tip dropshipping investiția inițială va fi mult mai mică în comparație cu o afacere care se bazează pe distribuția de produse medicale, de exemplu, unde ai nevoie de depozit, angajați pentru preluarea comenzilor, angajați la depozit, autoturisme etc.

10. Ce produse sau servicii voi oferi?

Răspund produsele sau serviciile mele nevoilor reale ale pieței? Am făcut un studiu de piață din care a rezultat faptul ca produsele/serviciile mele corespund cerințelor potențialilor clienți, există sau nu concurenți care oferă același tip de produs etc? Pot să vând la prețuri competitive?

11. De ce resurse si echipamente am nevoie pentru producerea si vanzarea produselor sau serviciilor?

Am nevoie de angajați cu înaltă calificare? De câți angajați am nevoie? Cum îi voi plăti? Ce contracte de muncă vor avea? Voi avea nevoie de echipamente scumpe sau speciale? Dacă doresc să produc o voi face direct sau voi contracta o firma specializata?

12. Producerea și vânzarea produsele sau serviciile au nevoie de aprobări/avize speciale?

Pot începe producerea sau vânzarea fără aprobări speciale? Dacă am nevoie de aprobări speciale în cat timp le voi obține? Am și o alta varianta de a începe afacerea pană la obținerea avizelor? Am cum să obțin toate documentele de la producători sau distribuitori pentru obținerea avizelor de funcționare? Știu de ce documente am nevoie pentru obținerea avizelor și aprobărilor. Am verificat și știu de ce aprobări și avize am nevoie și știu de unde să le obțin. Știu cât mă costă și cât durează obținerea lor.

13. Cu ce mă voi diferenția de concurență?

Voi putea oferi clienților mei ce au nevoie și nu le oferă concurența? Dacă nu ofer un serviciu sau produs unic, voi putea oferi servicii excelente pentru clienți, prețuri scăzute, livrare rapidă, gamă mare de produse etc, astfel încât să depășesc concurența și să atrag clienți?

14. Cine este concurența mea? Ce nu oferă clienților și afacerea mea poate oferi?

Dacă ai făcut studiul de piață, ar trebui să ai răspunsul la această întrebare. Crezi că produsul sau serviciul pe care urmează să-l lansezi va fi cel puțin la fel de bun sau că afacerea ta va umple un gol pe piață care îți va permite să atragi clienți și să devii profitabil?

15. Ce furnizori sunt în piață și cum pot colabora cu aceștia?

O listă cu furnizorii existenți te poate ajuta să începi afacerea, dar încearcă să găsești ceva diferit, furnizori care nu aprovizionează toată nișa de piață. Găsește noi furnizori în afara granițelor astfel încât să poți concura mai ușor cu jucătorii aflați în piață înainte ta.

16. Cum îmi calculez prețurile?

Stabilirea corecta a prețurilor este o știință. Calculează un preț prea mic și nu vei reuși să obții profit sau pune un preț prea mare și nu vei reuși să vinzi.

17. Cum și când încep să fac profit?

Previzionează când vei face prima vânzare, ce costuri ai, ce volum de vânzări trebuie să înregistrezi pentru a-ți acoperi costurile și ceva mai mult și vei înțelege când vei avea profit. Învață să calculezi adaosul comercial, marja de profit, să înțelegi care sunt costurile de producție, de funcționare pentru a putea stabili prețul corect și a avea profit.

18. Cum îmi voi administra afacerea?

Ai cunoștințele și experiența necesară? Cunoști din fiecare domeniu al afacerii câte ceva? Știi ce întrebări să pui, astfel încât să poți discuta cu un specialist care să te poată îndruma? Ar trebui să pornești la drum cu ceva cunoștințe de contabilitate, legislație, resurse umane etc, astfel încât să știi care sunt pașii de urmat cu respectarea legislației în vigoare

19. Cum îmi voi face publicitate?

Publicitatea este cea mai importantă activitate pentru dezvoltarea unei afaceri. Știi să îți faci publicitate? Ai suficient buget pentru această activitate astfel încât să te asiguri că vei putea să îți faci afacerea cunoscută în mod continuu și profitabil?

20. Am nevoie de asigurări?

Pentru liniștea ta, ar trebui să ai asigurări pentru tot, începând cu simpla RCA  și terminând cu asigurări care să-ți ofere protecție în toate sectoarele de activitate ale afacerii tale.

Lista de mai sus reprezintă întrebări esențiale pentru începerea unei afaceri. Compromiterea răspunsului chiar și pentru o singură întrebare poate afecta implementarea și dezvoltarea. Începerea unei afaceri moderne, care să țină pasul cu noile trenduri reprezintă o provocare și este nevoie să stăpânești aspecte variate pentru a funcționa cu succes.

CE SĂ FACI ÎN CONTINUARE

Citește și:

Întrebări Esențiale Pentru Începerea Afacerii

Costurile De Lansare Ale Unei Firme

Segmentarea Pieței – Definiție, Tipuri, Exemple