Strategii Pentru a Rezista Problemelor de Cash Flow pe Timp de Criza

Afacerile trebuie sa realizeze din timp strategii sau planuri de urgenta aplicabile in situatii de criza

Chiar si in perioade normale, atunci cand economiile nu se confrunta cu crize, multe afaceri nu pot supravietui din cauza problemelor aparute in fluxurile de numerar.

Problemele de cash flow se traduc prin faptul ca iesirile de numerar depasesc intrarile de numerar de la nivelul firmei. Acesta este momentul in care afacerile nu mai au suficient cash pentru plata salariilor sau alte cheltuieli operationale.

CUNOASTE-TI AFACEREA

  • nu supraestima ciclurile vanzare-incasare

  • implementeaza si urmareste periodic intrarile si iesirile de cash

  • intelege si verifica situatiile financiare ale firmei

  • cunoaste modul in care cash-ul iese din firma si anticipeaza cand si de unde vei incasa

  • ai grija la gradul de indatorare al firmei tale

  • incearca sa creezi rezerve suficiete de cash pentru acoperirea cheltuielilor sezoniere

  • cunoaste-ti viteza de rotatie a stocurilor si creantele de recuperat

  • cunoaste-ti personal partenerii de afaceri

Pentru gestionarea corecta sau pentru minimizarea efectelor negative induse de lipsa de cash, orice afacere ar trebui sa aiba pregatite strategii sau planuri de urgenta aplicabile in situatiile in care o astfel de criza apare.

Astfel, ai la indemana instrumentele necesare pentru a implementa masurile care se impun pentru continuarea activitatii si salvarea afacerii cat mai coerent si in mod rapid.

1. Evita criza de cash flow cunoscandu-ti  foarte bine afacerea

Nicio afacere, indiferent de tipul sau dimensiunea sa nu este imuna la problemele de cash care pot aparea la un moment dat.

Daca afacerea ta este noua, asigura-te ca nu vei inregistra probleme din cauza supraestimarii ciclurilor de vanzare-incasare si incearca sa-ti faci un plan de back-up pentru perioadele cand economia scade pe neasteptate si afacerea ta  poate fi expusa scaderii consumului si implicit a cererii.

!Firmele mici sunt afectate in astfel de perioade, in special atunci cand partenerii lor de afaceri decid unilateral amanarea platii sumelor datorate, cu mult peste termenele initial agreate!

Pentru unii antreprenori, cea mai grava problema apare atunci cand au o afacere pe crestere,  dar intrarile de numerar nu sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile in crestere, generate de dezvoltarea afacerii. In mod similar, firmele care se extind rapid adesea intra in criza de numerar, deoarece recuperarea sumelor datorate de la clienti le scapa de sub control.

Pentu afacerile care nu dau importanta apectelor legate de administrarea si supravegherea fluxurilor de numerar, sansele de a supravietui unor situatii de criza sunt aproape nule. Doar implementarea si urmarirea periodica (saptamanala cel putin) a intrarilor si iesirilor de cash, a situatiei conturilor clientlor, a recuperarii sumelor restante si a cheltuielilr in ansamblul lor pot asigura supravietuirea unei afaceri si in cele din urma succesul acesteia.

2. Fii informat in permanenta unde si cand este nevoie de cash in afacerea ta

Nu te baza pe faptul ca afacerea ta este o afacere mica, cu viteza de reactie si flexibilitate pentru a raspunde schimbarilor din piata. Acorda o importanta deosebita verificarii si intelegerii situatiei financiare reale, o astfel de atitudine fiind  benefica in situatiile de criza, atunci cand ai nevoie de toate informatiile necesare luarii deciziilor, prezentarii finantatorilor, creditorilor etc.

Trebuie sa stii in orice moment al afacerii tale modul in care cash-ul iese din firma si sa poti anticipa cand si de unde vei incasa.

3. Informeaza-te din timp care sunt cele mai potrivite surse pentru acoperirea nevoilor de numerar

Chiar si atunci cand iti gestionezi afacerea foarte bine, cu atentie deosebita la detaliile financiare, te poti confrunta cu cheltuieli neasteptate, nebugetate, care iti pot schimba cu totul calculele, mai ales cele cu privire la cash-flow. Aparitia unei oportunitati de afaceri, inlocuirea unui angajat-cheie, nevoia de a obtine un contract mai mare, pierderea unui client important, sau aparitia unei crize, sunt evenimente neasteptate care pot pune o presiune de lunga durata asupra fluxurilor de numerar. In astfel de situatii, te poti confrunta cu dificultati in gasirea unei surse de creditare sau, in unele cazuri afacerea ta nu este eligibila pentru obtinerea unui credit care sa-ti permita continuarea activitatii.

Cunoasterea in detaliu a informatiilor cu privire la cash-flow-ul afacerii tale si capacitatea ta de a previziona nevoile viitoare de cash (pentru 1 luna, 3 luni, 6 luni, 12 luni) versus incasari pe acelasi orizont de timp, iti ofera posibilitatea de a (re)cunoaste din timp sursele disponibile de cash pentru a face fata deficientelor de cash pe masura ce acestea apar.

O idee buna de a accesa cash si utilizata din ce in ce mai mult de afacerile mici, este apelarea la firmele de factoring (asta inseamna vanzarea creantelor – facturilor de incasat – contra unui comision care poate varia intre 3% si 10% din valoarea facturilor vandute). Astfel poti accesa imediat 90% din valoarea facturilor de incasat si nu mai astepti 90 zile pentru a colecta 100%.

Desi pare un imprumut scump pe termen scurt, poti avea acces la cash atunci cand ai nevoie, iar firma de factoring se ocupa cu incasarea facturilor. Aceasta abordare, impreuna cu alte utilizari creative ale cash-flow-ului, pot functiona doar in prezenta unui sistem de gestionare a fluxurilor de numerar foarte bine structurat si administrat.

Alte modalități de a accesa rapid cash ar putea fi vanzarea cu pret redus a stocurilor cu rotatie lenta, sau daca afacerea ta detine echipamente de lucru, le poti utiliza pentru garantarea unui credit bancar care sa-ti ofere cash-ul de care ai nevoie in perioade mai putin bune.

4. Planifica din timp cum sa eviti crizele de cash-flow

Trebuie sa cunosti si sa intelegi foarte bine ciclurile afacerii tale. Ai nevoi sezoniere, fie de angajati, fie de stocuri sau capital? Trebuie sa platesti pentru acestea inainte sa  incasezi?  Incearca sa creezi rezerve suficiete pentru a acoperi astfel de nevoi sau contracteaza o linie de credit pe care sa o utilizezi doar la nevoie. In perioade de criza este de preferat ca firma ta sa aiba negociata si aprobata din timp o linie de credit.

  •  Ai grija la gradul de indatorare al firmei tale

Daca ai credite sau imprumuturi din alte surse asigura-te ca poti achita ratele lunare din incasarile curente si nu pe calcule nerealiste. Daca cresterea afacerii nu se produce, si nu vei avea cash-ul necesare platii datoriilor la timp, vei avea o problema care iti va putea aduce falimentul.

Calculeaza bine stocurile, deoarece banii cheltuiti pe achizitia stocurilor sunt incasati abia la vanzarea produselor. Daca ai achizitionat stocuri cu bani luati din credite este foarte important sa cunosti viteza de rotatie a stocurilor si creantele de recuperat, astfel incat sa te asiguri ca vei incasa inainte de scadenta ratelor la credit.

Implementeaza si utilizeaza procese de gestionare a numerarului, utilizand aplicatii moderne care iti permit gestionarea electronica a incasarilor si platilor sau emiterea facturilor in mod automat pentru a asigura incasari si plati optime.

  • Cunoaste-ti partenerii de afaceri (furnizorii si clientii)

Este de preferat sa construiesti relatii apropiate cu acestia astfel incat sa stii ca te poti baza pe ei atunci cand ai nevoie sa negociezi noi termene de plata cu furnizorii sau de a cere clientilor sa plateasca ma rapid. Posibilitatea de a negocia cu acestia iti poate ajuta afacerea sa supravietuiasca unei crize. Atunci cand un furnizor iti cere sa platesti mai repede sau un client iti cere amanari la plata trebuie sa incepi sa-ti pui intrebari cu privire la modul in care afacerea ta poate face fata acestor provocari.

  • Monitorizeaza atent cheltuielile

Fii atent pe ce decizi sa cheltuiesti sau la ce cheltuieli decizi sa renunti. Desi pare o solutie simpla, reducerea gresita a cheltuielilor poate agrava problemele de cash ale afacerii tale.

Prin gestionarea eficienta si continua a incasarilor si platilor, vei putea intelege in mod clar nevoile curente ale afacerii tale, putand astfel sa previzionezi in mod corect tendintele viitoare si sa planifici in consecinta.

Cu toate acestea, previziunile nu pot tine cont intotdeauna de evenimente care pot modifica brusc traiectoria afacerii, cum ar fi o scadere economică accentuata, o tehnologie perturbatoare sau o schimbare brusca a pieței. Cel mai bun mod de a evita o criza neprevazuta a cash-flow-ului este sa-ti cunosti foarte bine afacerea si toate aspectele care pot avea impact asupra fluxului de numerar în orice moment al acesteia.

CE SA FACI IN CONTINUARE

Citeste si:

COVID-19: Cash Flow Management

COVID-19: Cash Flow Management – ghid gratuit