Cash Flow: Ce Este Si De Ce Ne Trebuie?

Cash Flow

Statisticile arata ca 60% din afacerile mici dau faliment in primii 3 ani de la deschidere, iar motivele principale sunt:

  • Lipsa unei strategii sau a unei viziuni cu privire la directia afacerii lor;
  • Lipsa unei planificari financiare (cash flow incorect) sau cheltuieli prea mari;
  • Incapacitatea de a produce suficient pentru acoperirea costurilor;

In acest articol vom  discuta despre cash flow. Ce este si de ce ne trebuie?

Pentru orice afacere, dar mai ales pentru cele mici, sa dispuna de banii necesari derularii afacerii ar trebui sa fie preocuparea numarul unu. Vorba americanului „cash is king”, dar, cu toate acestea, multi antreprenori au probleme de lichiditate din cauza termenelor de plata prea mari acordate clientilor sau din cauza clientilor care nu isi platesc la timp obligatiile.

Cash flow-ul reprezinta banii pe care ii incasezi sub forma de venituri si platile pe care le faci, sub forma de cheltuieli. Un management corect al fluxurilor de numerar  (cash flow) te va ajuta sa ai banii necesari pentru plata facturilor.

Atentie: cash flow ≠ profit !

Chiar si firmele profitabile pot da gres daca nu isi administreaza cash flow-ul in mod corect. Daca nu ai suficienti bani pentru a plati creditorii sau furnizorii, bancile pot cere executarea garantiilor, iar furnizorii nu iti mai trimit materii prime, materiale sau marfuri sau sa nu mai vorbi de faptul ca te pot chema in instanta si cere falimentul firmei tale.

Sunt multe aspecte ale afacerii tale care pot influenta cash-flow-ul. Este foarte important sa intelegi toate aspectele legate de termenele de plata pe care afacerea ta le acorda clientilor, corelate cu termenele de plata obtinute de tine de la furnizori, termenele de rambursare ale creditelor, alte decizii cu privire la cheltuielile viitoare sau alte aspecte care pot influenta fluxurile de numerar.

Cand incepi sa fundamentezi cash flow-ul, trebuie sa intelegi ca acesta spune o poveste: povestea afacerii tale. De aici poti intelege de cati bani are nevoie afacerea pentru a functiona, care sunt mutarile de capital (intari, iesiri, cand si unde).

Cateva aspecte pe care sa le ai in vedere cand intocmesti cash flow-ul:

  1. Cand incepi o afacere, intrarile de numerar sunt sub forma fondurilor proprii (bani adusi de acasa) sau sub forma creditelor;
  2. Taxele si debitele (sumele datorate catre diversi furnizori, creditori etc) sunt permanente, in sensul ca, pentru a putea functiona, o afacere trebuie sa faca fata platii periodice a facturilor catre furnizori pentru marfurile achizitionate sau trebuie sa-si achite ratele catre creditori pentru a evita orice fel de neplaceri, sa plateasca furnizorii de servicii (curent electric, gaze etc), sa plateasca chiria lunara pentru spatiul inchiriat sau alte taxe si impozite;
  3. Stocurile – daca decizi sa investesi mult in stocuri, trebuie sa intelegi ca pana la vanzarea lor banii tai vor ramane blocati in acestea;
  4. Activele fixe – daca decizi sa achizitionezi un activ scump vei bloca resurse financiare importante pe care ai fi putut sa le folosesti pentru dezvoltarea afacerii. Incearca sa gasesti variante mai ieftine de active fixe sau apeleaza la leasing sau second hand si astfel iti poti conserva cash- flow-ul si il poti utiliza in alte arii ale afacerii care la inceput au nevoie de mai multi bani;
  5. Creantele (sumele pe care le ai de incasat de la clienti) – poti sa realizezi vanzari, dar nu sa si incasezi banii la momentul tranzactiei – obiectivul tau este sa transformi aceste creante in cash care sa iti permita continuarea activitatii; incearca sa oferi termene de plata cat mai mici sau pentru clientii pentru care nu ai prea multe informatii sau relatii istorice de afaceri accepta numai plata cu banii jos;
  6. Sumele datorate furnizorilor – poti utiliza banii a caror plata catre furnizori o amani conform termenelor de plata negociate cu furnizorii, dar fii atent sa ai banii necesari la termenul de plata stabilit prin contract sau mentionat pe factura;
  7. Ai grija sa urmaresti sumele pe care trebuie sa le incasezi (creantele) si sumele pe care trebuie sa le platesti furnizorilor (datoriile) – scopul tau este sa incasezi cat mai repede (cash in) si sa ai termene de plata cat mai lungi la plata datoriilor (cash out).

Obiectivul tau final este sa devii profitabil, sa generezi cash flow in exces, astfel incat afacerea ta sa asigure si salariul tau de antreprenor.

Deciziile tale influenteaza cash flow-ul si pot creste sau descreste probabilitatea de a reusi sa ai o afacere profitabila si de success, care sa-ti ofere nivelul de trai la care visezi..