Model plan de afaceri
Planul de afaceri este cel mai important instrument al unui antreprenor, fie că acesta se află la început de drum, atunci când își planifică cu atenție afacerea, fie că are experiență, având o afacere în continuă dezvoltare și are nevoie să monitorizeze modul în care obiectivele propuse inițial au fost îndeplinite.
Ce conține un model plan de afaceri?
1. Sumar executiv – planul de afaceri prezentat pe scurt
Oferă imaginea de ansamblu a afacerii tale
2. Analiza pieței
Descrie pe scurt piața și clienții țintă
3. Planul de marketing
Analiza competitivă, marketing și suport vânzării, distribuție și prețuri
4. Managementul riscului
Planuri pentru situații de urgentă, asigurări, legal, contracte, plan de succesiune
5. Planificare financiară
Rezumatul financiar și previzionarea cash-flow-ului, profitabilitate, împrumuturi etc
6. Plan de acțiune
Aspecte operaționale și de gestiune, legale, conformitate, reglementari etc.
7. Anexe – documente care să susțină ideile din planul de afaceri
Documente financiare justificative, analize, statistici, promovare produse, CV-uri ale angajaților/managerilor-cheie, alte studii și rapoarte pentru susținerea ideii de afaceri etc.
Planul de afaceri trebuie să reflecte schimbările din afacere, din industrie sau din piață. Efectuează modificări ori de câte ori este este necesar pentru a ține cont de nevoile în continuă schimbare ale clienților sau de schimbările survenite în economie, astfel încât să te asiguri că planul tău este actualizat la zi ținând cont de cele mai noi schimbări și trenduri.
Utilizează acest mode plan de afaceri, indiferent dacă ești la începutul afacerii sau dacă deții o afacere profitabilă, deoarece realizarea unui plan de afaceri te va ajuta fie să implementezi ideea de afaceri fie să verifici în mod regulat situația în care se afla afacerea ta.
Un plan de afaceri te poate ajuta să înțelegi mai bine ce idei sunt realiste și cum poți să te încadrezi în bugetul tău, sau, tot atât de bine te poate ajuta să identifici oportunitățile sau riscurile potențiale, astfel încât sa iei măsurile necesare la timp.
Completează numele tău si adresa de email în formularul de mai jos pentru a accesa gratuit acest mode plan de afaceri, propus de Antreprenoriat101.
Urmărește indicațiile din fișierul Word și completează cu informațiile specifice domeniului tău de activitate.
CE SĂ FACI ÎN CONTINUARE
Citește și: