Contract Comodat Auto (actualizat)

Ce este contractul de comodat auto?

Contractul de comodat auto se referă la împrumutul de folosința cu titlu gratuit prin care comodantul remite automobilul celeilalte părți, numite comodatar, pentru a se folosi de acest bun, cu obligația de a-l restitui după o anumită perioadă de timp, agreată de comun acord. [vezi Art. 2.146 din Noul Cod Civil actualizat 2020].

Ce trebuie să conțină contractul de comodat auto?

Contractul de comodat auto trebuie să conțină obligatoriu informații despre:

1. Părțile contractante

Acest capitol introduce și definește părțile între care va avea loc tranzacția, cu identificarea clară a fiecărei persoane, iar dacă este vorba despre o societate comercială se vor înscrie datele oficiale ale acesteia împreună cu datele persoanei care o reprezintă.

2. Obiectul contractului

Detaliază informațiile despre autoturism (verifică certificatul de înmatriculare pentru a completa datele corect) –  marcă, număr de înmatriculare, seria motorului și a șasiului, culoarea,  capacitatea cilindrică, anul fabricației.

3. Durata contractului

Este important să menționezi perioada pentru care contractul de comodat auto este valabil. În general se practică perioada de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire.

4. Obligațiile părților

Asigură-te că ai negociat bine obligațiile care îți revin în contract. Nu îți lua angajamente pe care nu le vei putea onora, iar o dată acceptate condițiile contractuale asigură-te că le vei respecta.

5. Încetarea contractului

Verifică să existe o posibilitate facilă de exit, pentru a te asigura că în cazul în care dorești rezilierea, aceasta să se poată face ușor, fără complicații. Totodată, asigură-te să existe timpi de preaviz suficienți pentru a-ți permite să te pregătești eventual pentru semnarea unui alt contract.

6. Forță majoră

Definește corect forța majoră și cum poate fi invocată, astfel încât atunci când apelezi la această clauză să fie toate aspectele corect înțelese de ambele părți.

7. Clauze finale

Aici poți trece toate detaliile care nu au fost cuprinse în alte capitole, cum ar fi notificările între părți, rezolvarea litigiilor și numărul exemplarelor emise

8. Semnăturile părților

Ai grijă ca persoanele semnatare să aibă dreptul să semneze respectivul contract (să te asiguri că persoana care a semnat din partea unei persoane fizice este proprietarul automobilului, iar dacă vorbim de o societate comercială, asigură-te că persoana care si-a asumat respectivul contract este împuternicită pentru o astfel de tranzacție.

Astfel, dacă ai un autoturism și dorești să-l utilizezi pentru realizarea scopului activității firmei (conform Act Constitutiv) trebuie să închei un contract de comodat pentru închirierea acestuia către firma ta (astfel vei putea deconta cheltuielile cu combustibilul, asigurări, reparații etc )

Verifică și pe site-ul ONRC orice alte informații.

Vrei să accesezi modelul contractului de comodat auto?

Abonează-te la site-ul nostru completând formularul și vei avea acces la resursele solicitate.

CE SĂ FACI ÎN CONTINUARE
Citește și: