10 Idei De Afaceri la Domiciliu Cu Bani Puțini

Afaceri la domiciliu pot fi începute de oricine, cu pași mici, puțin câte puțin,  lucrând part-time. După ce o astfel de afacere, începută cu resurse limitate, ca un proiect dezvoltat după orele de program, demonstrează că are potențial de câștig, se pot dezvolta într-o afacere mare, care să devină o adevărată poveste de succes.

Începând la scară mică poți reduce sau controla riscurile. În același timp îți poți păstra locul de muncă, până când afacerea ta va decola și îți vei putea acoperi toate cheltuielile de aici.

Cum poți începe o afacere la domiciliu? 

Dar, chiar dacă vei decide să începi ușor, trebuie să o faci corect. Deciziile importante pe care le vei lua sunt critice pentru a-ți transforma visul într-o afacere de succes. Astfel, ia decizii excelente cu privire la aspectele cheie ale afacerii tale și vei avea probabil un mare succes. Ia decizii proaste și afacerea ta se va lupta să supraviețuiască.

Indiferent ce tip de afacere dorești să începi și indiferent de locația din care îți vei desfășura activitatea, trebuie să ai în vedere obligativitatea obținerii tuturor certificatelor, aprobărilor și avizelor necesare, conform legislației in vigoare. Verifică care sunt etapele începerii unei afaceri și ce trebuie să faci pentru a-ți înființa firma. 

Multă lume spune că pentru a face bani este necesar să cheltui bani. În cazul afacerilor la domiciliu aceasta nu este neapărat necesar. Poți să începi o afacere de acasă fără a fi nevoie să investești mulți bani. Uneori, tot ce trebuie să ai este este timpul dedicat dezvoltării acesteia. Identifică și folosește-te de ceea ce știi (cunoștințele acumulate într-un domeniu), utilizează echipamentele și resursele pe care le ai la îndemână (computerul din dotare, imprimanta mai veche, telefonul sau mașina personală, internetul, propria masă de acasă pe post de birou etc) și ți-ai creat condițiile necesare începerii afacerii tale de acasă.

Toate afacerile de succes au început cu puțin sau cu nimic, cu excepția unei dorințe uriașe și a implicării totale a antreprenorului.

Ce tipuri de afaceri la domiciliu se pot începe cu bani puțini?

Dacă îți dorești libertatea și flexibilitatea de a lucra de acasă, să fi propriul tău șef, am creat o listă cu posibile idei pe care le poți pune în practică imediat:

1. Blogging 

BloggingBlogging-ul a luat amploare in ultimii ani și a devenit o activitate din care se pot face bani serioși. Pentru mulți, blogging-ul reprezintă o carieră în toată regula, asigurându-și veniturile necesare pentru traiul de zi cu zi și chiar mai mult.

Mulți bloggeri de succes au început cu o investiție minimă, cumpărând numele domeniului și hosting-ul, apelând de multe ori la temele gratuite puse la dispoziție de platformele de blogging.

Dacă ești serios și dorești să faci bani din această activitate, cele mai indicate (sunt mult mai multe modalități de a câștiga dintr-un blog) modalități de a-ți  monetiza articolele sunt affiliate marketing-ul și publicitatea.

Este normal ca la început câștigurile să vină mai greu (acesta fiind motivul pentru care mulți aleg să dezvolte mai multe bloguri simultan, țintind mai multe nișe). Învață SEO, pentru a-ți face blogul relevant în Google și pentru a crește numărul de vizitatori.

Poate dura mult timp până începi să câștigi bani dintr-un blog, dar rămâne o alternativă viabilă pe termen lung, dacă vrei să începi o afacere de acasă. Ai grijă să-ți asiguri o sursă de venit care să-ți permită plata facturilor și întreținerea familiei până când blogul tău începe să prindă contur și-ți va permite să atingi independența financiară.

Unele din cele mai profitabile nișe in 2021 pentru blogging sunt:

  • Finanțe personale
  • Libertate financiară
  • Călătorii
  • Dietă
  • Yoga
  • Suplimente alimentare
  • e Commerce
  • Ghiduri de călătorie (de ex. blog despre orașul tău)
  • Digital marketing
  • Sport
  • Antreprenoriat
  • Etc

2. Marketing Afiliat 

marketing affiliatPrin marketing afiliat recomanzi produse și servicii pe baza cărora primești un comision la fiecare vânzare sau accesare. Când trimiteți un client nou către o companie care are un program afiliat, vei fi remunerat.

De exemplu, dacă ești afiliat Emag și recomanzi o carte, iar oamenii cumpără acea carte prin linkul tău de afiliat, Emag iți va plăti un procent din vânzare.

Unii specialiști în marketing afiliat susțin că acest tip de afacere se bazează pe un sistem de genul “scrii o dată și ai uitat de el”, iar banii vor veni în contul tău în mod recurent. Dar nu este chiar așa. Deși marketingul afiliat se poate face part-time, acesta nu se poate face automat.

Pentru o afacere de succes în acest domeniu trebuie să studiezi piața, să cunoști foarte bine ce se caută, ce își doresc clienții, pe unde se află aceștia pe Internet și să ai un plan cum ajungi la ei și cum îi faci să acceseze linkurile tale de afiliat.

Trebuie să alegi o piață profitabilă și să verifici ce programe afiliate sunt disponibile.

Exemple de nișe profitabile pentru marketing afiliat:

  • Calatorii
  • Produse pentru copii
  • Dieta
  • Sport
  • Produse si servicii financiare
  • Tehnologie
  • Cooking
  • Nutriție
  • Animale
  • Modă
  • Bijuterii
  • Dezvoltare personală
  • Etc

3. Magazin on-line 

magazin onlineÎn zilele acestea, oricine are o idee, un laptop și produse pe care le poate vinde, își poate face un magazin  on-line.

Înainte de orice (înainte de înființarea firmei sau obținerea autorizațiilor necesare, înainte de achiziționarea domeniului și găzduirii pentru site-ul tău), trebuie să stabilești în ce nișă și ce model de afaceri vei avea pentru transpunerea ideii tale într-o afacere adevărată, cu șanse reale de reușită.

Alegerea unei nișe este cea mai dificilă, dar și cea mai importantă atunci când dorești să deschizi un magazin on-line. Este dificilă pentru că sunt foarte multe domenii și modele de afaceri în care crezi că ai putea să începi.

Astfel, ai putea să iei în considerare să încerci să intri într-o nișă foarte cunoscută, cu mulți clienți potențiali, dar cu concurență foarte mare și jucători consacrați care domină piața, sau poți alege o nișă mai mică, cu o concurență mai mică, dar și cu vânzări potențial mai mici.

În astfel de situații, cel mai bine este să te concentrezi pe a răspunde nevoilor reale ale consumatorilor, oferind soluții la problemele lor, ceva ce nu mai există în piață și ar putea rezolva o problemă serioasă pentru aceștia. Ceva ce incită interesul clienților și îi face nerăbdători să-l obțină.

Și în cazul modelului de business pe care îl vei aplica, poți opta pentru mai multe variante. Poți vinde produsele direct pe site-ul tău sau poți să vinzi pe site-uri mai mari, denumite marketplace (Emag sau Amazon sunt exemple de marketplace), dar în această situație trebuie să împarți profiturile cu platforma unde îți vinzi produsele.

Dropshipping-ul este un model de afaceri pentru e-commerce, foarte popular în acest moment și care îți permite să vinzi produse fără să le deții (fără să faci stocuri), produsele fiind transmise clienților direct de către furnizor/producător pe baza comenzilor primite de la tine.

Tot ce ai nevoie este un website, un procesator de plați de încredere, fotografii de bună calitate ale produselor cu descrieri foarte bune și nu in ultimul rând, un contabil care știe cum se abordează contabilitatea și taxele pentru un astfel de model de afacere.

Mai jos poți găsi câteva exemple de nișe care s-au dovedit profitabile, mai ales în această perioadă în care oamenii au stat mai mult in casă:

  • Produse alimentare și băuturi
  • Îmbrăcăminte pentru casă
  • Produse de îngrijire personală
  • Produse medicale
  • Echipament sportiv
  • Produse pentru animale
  • Electronice și electrocasnice
  • Etc

4. Publicarea de eBooks

e-booksDacă îți place să scrii, atunci poți să iei in considerare și realizarea de cărți electronice, ca idee de afacere cu potențial mare de câștig.

În prezent este foarte simplu să publici, ținând cont că pe platforme de genul Amazon acest lucru este o formalitate. Scrii, publici și vinzi oricui în  lume.

Avantajele unui astfel tip de afacere sunt costurile de publicare, transport, vânzare, marketing mult mai mici în comparație cu costurile publicării  cărților în format fizic. În plus, pentru că îți publici singur cartea, vei avea un profit mai mare.

Pentru a dezvolta o astfel de afacere trebuie să ai cunoștințe temeinice de editare și formatare a cărților electronice. Dacă nu vrei să pierzi timpul cu astfel de activități, le poți externaliza,  plătind pentru editarea și designul cărților. Ca în cazul tuturor afacerilor, dar mai ales al afacerilor on-line, este necesare să aplici strategii de marketing eficiente pentru a-ți face cunoscute lucrările și unde pot fi cumpărate acestea.

Și cel mai important, nu uita să obții codul internațional de identificare a cărților, definit prin ISO 2108, cunoscut sub acronimul ISBN. Câteva informații despre acest cod și cum poți să-l obții, găsești pe site-ul Bibliotecii Naționale a României.

5. Afaceri în domeniul serviciilor 

serviciiÎnceperea unei afaceri la domiciliu in domeniul serviciilor poate fi o opțiune foarte bună dacă nu îți place să ai un job clasic. Chiar dacă și în acest caz trebuie să dedici multe ore zilnic pentru, avantajul este că tu ești cel care îți decizi programul de lucru și cu cine vrei să lucrezi.

O afacere in domeniul serviciilor are în vedere orice afacere care oferă exclusiv servicii (nu vinde produse).

Dacă cochetezi cu ideea începerii unei afaceri de acasă în acest domeniu, dar nu știi exact ce poți oferi, cel mai bine ar fi să treci în revistă toate abilitățile și interesele tale. La ce te pricepi cel mai bine? Ce experiență și ce cunoștințe ai acumulat la fostele locuri de muncă? Ce îți place să faci?

6. Consultanță on-line 

idei de afaceriCunoștințele și abilitățile pe care le-ai dobândit în profesia ta pot fi transformate într-o afacere de succes.

Îți poți utiliza toată expertiza acumulată pentru a pune în mișcare o afacere în domeniul consultanței (de afaceri, de vânzări, coaching, dezvoltare personală, marketing, nutriție etc) pe care o poți opera de acasă.

7. Produse hand made

produse hand made

Dacă îți place să realizezi diverse lucruri – sa faci bijuterii, să croșetezi îți plac meșteșugurile, poți transforma această pasiune într-o afacere pe care o poți administra cu ușurința de acasă. La fel ca în cazul oricărei alte afaceri trebuie să te asiguri că există cerere pentru produsele realizate de tine.

Înainte de a trece la nivelul următor și de a face pasul către o afacere adevărată, verifică care este concurența și ce face aceasta. Vizitează târgurile și piețele de artizanat (organizate la Muzeul Satului sau la Muzeul Țăranului Român), verifică ce vând și cumpără oamenii pe Breslo și, de ce nu, pe site-uri cum ar fi  Etsy sau Amazon și nu în ultimul rând, nu uita de grupurile de profil de pe Facebook.

Învață cum să-ți înființezi  o firmă (probabil ca cel mai simplu ar fi PFA sau II). Caută furnizori pentru realizarea produselor, pe care te poți baza și care îți oferă materiale de calitate, la prețuri bune, astfel încât să te asiguri că vei înregistra profit după vânzarea produselor.

Alegerea uni contabil bun te va ajuta să ții pasul cu reglementările legale și fiscale și vei putea ține corect evidența mărfurilor, a cheltuielilor, a obligațiilor de plată etc. Îți va salva timp prețios pe care îl poți utiliza pentru realizarea produselor finite și în final pentru realizarea profitului.

Dacă dorești să realizezi produse tradiționale găsești legislația specifică pe site-ul Ministerului Agriculturii. Verifică și cu ANSVSA dacă ai nevoie de autorizare din partea lor (în funcție de specificul activității) dar și cu ANPC pentru a verifica legislația specifică protecției consumatorilor și dacă afacerea ta trebuie să țină cont de aceasta.

8. Meditații

meditațiiMeditațiile la diferite materii pot fi o  idee excelentă de afaceri la domiciliu dacă îți place place să predai și să ajuți oamenii să învețe.  Îți poți oferi serviciile personal sau on-line prin intermediul unui computer. Deși nu îți trebuie autorizații speciale pentru a oferi acest tip de serviciu, trebuie să ai cunoștințe forte bune în domeniul pe care îl predai.

Cunoști foarte bine cel puțin una din materiile pe care copiii le învață la școală? Atunci oferirea de meditații poate fi o idee excelentă de afaceri.

Poate dura ceva timp pentru a-ți construi o clientelă, dar dacă vei avea succes cu primii copii cărora le predai, atunci referințele din partea părinților îți pot aduce mai multe oportunități.

Pentru o astfel de afacere trebuie să stăpânești foarte bine domeniul în care dorești să predai, să ai abilități pedagogice și organizatorice cât și abilități bune de comunicare cu copiii, astfel încât să faci posibilă  transmiterea cunoștințelor în termeni pe care copiii îi pot înțelege.

9. Designer de interior

Dacă ai cunoștințe și ești pasionat de design, această afacere este extraordinară, cu câștiguri foarte bune și multe satisfacții. În general, acest tip de afacere poate fi făcut dacă ai terminat studii de specialitate, deoarece vor fi situații în care va trebui să proiectezi spațiile pe care le vei amenaja, iar astfel de activități pot fi făcute doar de cineva care absolvit facultatea de arhitectura sau design, sau, uneori de cineva care are studii de inginerie civilă.

Este important să stabilești de la început tipul de servicii pe care le vei oferi, concentrându-te pe stilul care te definește și pe ce tipuri de lucrări vrei sau poți să le faci, fără a face rabat la calitate.

Stabilește prețul corect pentru serviciile pe care le oferi, astfel încât să poți concura corect cu ceilalți jucători existenți, fără să faci rabat la calitate.

10. Planificator vacanțe

planificare vacanțeDacă ești pasionat de călătorii, poate ai și un blog de specialitate sau pur și simplu ai o experiență profesională în acest domeniu, poți să iei în calcul o afacere care să le oferi clienților planificarea vacanțelor.

Îți poți asigura veniturile din mai multe surse, iar costurile de început ale afacerii sunt mult mai scăzute în comparație cu alte afaceri.

Oamenii vor fi mereu în căutarea ofertelor sau a modalităților de a economisi bani. Dacă știi cum să găsești oferte speciale la cazare, bilete de avion, închirieri mașini, restaurante, croaziere etc atunci poți să începi o afacere ca planificator de vacanțe.

Poți să planifici vacanțe și călătorii fără să fii obligat să renunți la jobul actual, fiind una din cele mai bune idei de afaceri.

Lista prezentată aici nu este una exhaustivă. Există multe idei de afaceri din care poți câștiga pentru a-ți rotunji veniturile sau pe care le poți transforma în afaceri full-time. Secretul este să găsești produsul sau serviciul care rezonează cu clienții tăi, iar după aceasta să creezi un sistem prin care să poți ajunge la ei (sistem de promovare – vânzare – livrare).

CE SĂ FACI ÎN CONTINUARE

Citește și:

10 Întrebări Care Te Vor Ajuta Să-ți Evaluezi Ideea De Afaceri

Etapele Începerii Unei Afaceri

Planul de Afaceri – Definiție, Structura, Conținut