Vrei idei de antreprenoriat pe care le poți începe în anul 2022? Poți să verifici lista de mai jos în care am cuprins idei de afaceri din mai multe industrii, care au potențial mare de câștig și sunt ușor de implementat.
Când am selectat aceste idei de antreprenoriat am considerat următoarele aspecte:
- Să poată fi începute imediat, fără să necesite cursuri sau specializări deosebite;
- Să nu fie necesare sume de bani mari pentru începerea afacerii;
- Să nu necesite autorizări speciale, greu de obținut;
- Să reziste și în perioade economice dificile;
- Să existe cerere și să fie în trend;
- Să fie profitabile;
10 idei de antreprenoriat pe care le poți începe imediat
1. Servicii de mutare și transport
Este o afacere care iți poate aduce profit pe termen lung, dacă reușești sā te poziționezi diferit în comparație cu concurenta si daca iti construiesti modelul de afaceri pe acea caracteristica unica pe care doresti sa o promovezi.
De exemplu, incearca sa tintesti un anumit segment de piata (corporate sau clientii cu venituri mari sau expatii etc) si adapteaza-ti oferta astfel incat sa indeplinesti cerintele spacifice acestor segmente. Ofera, pe langa serviciul propriu-zis de mutare si cutii, etichete, etc. Asigura si impachetarea si despachetarea si, eventual aranjarea mobilierului. Acopera toata gama de servicii posibile si fii flexibil la cerintele clientilor, dar ai grija sa nu promiti ceea ce nu poti oferi.
Daca te tenteaza o astfel de idee de afaceri, dar nu ai inca o masina de transport, poti sa inchiriezi una pentru inceput. Ai grija sa iti faci toate asigurarile necesare, auto si profesionala.
Nu uita sa realizezi un site de prezentare si in limba engleza, unde sa-ti poti prezenta oferta si tarifele aplicate. Fa-ti reclama pe site-urile de specialitate, dar si prin plasarea de flyere in complexele rezidentiale. Vorbeste cu dezvoltatorii sa te prezinte clientilor, trimite oferta catre firmele care au angajati straini etc.
Nu uita ca intr-o astfel de afacere este importanta seriozitatea, amabilitatea si disponibilitatea. Daca ai permis de conducere si crezi ca poti face fata din punct de vedere fizic, poti incepe relativ usor o astfel de afacere.
2. Servicii de reparatii si renovari
Daca ai experienta si poti realiza lucrari de reparatii si renovari, este bine sa stii ca in aceasta perioada, numarul persoanelor care pot face astfel de meserii este in scadere, iar cererea in continua crestere.
O astfel de afacere poate fi deosebit de profitabila, daca o faci cu seriozitate si profesionalism, mai ales ca este nevoie de persoane experimentate in foarte multe domenii:
- Amenajari interioare
- Instalatii electrice si sanitare
- Sudura
- Aer conditionat
- Tamplarie
- Etc
Un astfel de tip de afacere este ideala daca vrei sa fii propriul angajat si vine cu o serie de avantaje:
- Poti sa functionezi ca PFA
- Profitul este destul de mare si poti sa inregistrezi venituri destul de repede
- Poti sa-ti administrezi afacerea de acasa
- Costurile de inceput sunt relativ scazute
- Exista cerere pentru astfel de servicii in toate domeniile
Ar fi ideal sa-ti faci un mic web site, prin care sa te prezinti, sa descrii serviciile oferite, marturiile clientilor, fotografii de la lucrarile anterioare.
Nu uita ca acest tip de afacere se bazeaza pe recomandari, iar relatia cu clientii si modul de servire sunt cruciale pentru dezvoltarea acesteia.
3. Productia de mobilier unicat
In ultima perioada, mai ales cu o cerere in crestere pe piata imobiliara s-au dezvoltat si o serie de domenii conexe, cum ar fi mobilierul de calitate la costuri atractive, mai ales a crescut cererea pentru piese de mobilier unice, cu caracteristici deosebite.
Succesul tau în acest domeniu va depinde de găsirea unei nișe unde clientii sunt interesati de mobilierul executat la comanda.
Pentru un acest tip de afacere, cel mai important aspect este promovarea, completata de strategia de vanzare – online sau in magazin, preturile si materialele folosite.
Pentru a incepe o astfel de afacere este de preferat sa cunosti domeniul, sa stii care sunt cei mai buni furnizori de materiale, sa ai un mic capital cu care sa-ti achizitionezi utilajele necesare si softul pentru proiectarea mobilierului.
4. Produse hand-made
Afacerile cu produse hand made sunt din ce in ce mai intalnite, fiind una din ideile de antreprenoriat relativ usor de inceput, dar care se bazeaza in cea mai mare parte pe talentul si timpul tau.
Vestea buna este ca exista o multitudine de domenii in care poti incerca sa incepi o afacere hand made profitabila, cu capital relativ redus.
Vanzarea produselor o poti face prin site pe care il poti face si in limba engleza, cu livrare in toata lumea, poti participar la targuri, si poti vinde pe marketplace-uri, inclusiv pe marketplace-uri internationale. Promoveaza-te companiilor mari care isi doresc produse unicat pentru a le face cadou partenerilor de afaceri.
Asa cum am mai mentionat, domeniile sunt multiple si doar imaginatia ta este limita.
5. Print on demand (POD)
Aceasta idee de afaceri este una din cele mai simplu de pus in practica si de a face bani on-line.
Inceputul este similar cu al celorlalte afaceri (ai nevoie de firma, contabil, eventual site de prezentare si vanzare). Dupa ce reusesti sa parcurgi acesti pasi, poti sa incepi sa vinzi practic imediat.
Principiul unei astfel de idei de antreprenoriat este simplu:
- Vinzi tricouri, genti, cani, etc care vor fi create (printate) numai dupa ce un client a facut o comanda.
- Dupa ce clientul plateste pentru produsul comandat poti sa faci si tu comanda catre cei cu care colaborezi pentru printarea produselor.
- Furnizorul (care este si cel care printeaza) va trimite comanda direct clientului tau.
Desigur mai sus am prezentat principiul simplificat al afacerii. Exista firme specializate cu care poti colabora (inclusiv Amazon). Tu trebuie sa te ocupi de designul pe care il vei printa pe produse si de strategia de vanzare – fie pe site-ul tau conectat la furnozorii POD, fie direct pe site-uri de specialitate etc.
Nu uita ca toti clientii tai cumpara tricouri sau genti in functie de modelul printat pe ele. Chiar daca nu esti talentat dar crezi ca poti dezvolta o astfel de afacere, apeleaza la freelancerii care isi ofera serviciile pe proiect, la preturi rezonabile.
Preturile de inceput sunt reduse si poti dezvolta o astfel de afacere daca ai cunostinte bune de marketing si SEO.
6. Kituri pentru prepararea mancarii
Daca esti pasionat de conservarea mediului si sustinerea producatorilor locali, poti transforma aceste pasiuni intr-o afacere care prepara kituri pentru pregatirea meselor acasa.
Multi oameni nu mai au timp sa mearga la piata sau la supermarket, si prefera in acelasi timp sa aiba acces la alimente sanatoase.
Gaseste-ti furnizori seriosi – evita marile magazine si identifica producatorii locali – fa-ti un site, asigura transportul si fa-te cunoscut in toate mediile unde pot exista potentialii tai clienti.
O alta abordare poate fii aceea de a crea un site cu retete sanatoase carora sa le atasezi posibilitatea de a achizitiona de la tine produsele din retete – clienții selectează rețete online, iar ingrediente necesare, împreună cu instrucțiuni pentru gătit și pregătirea finală, sunt livrate la domiciliul lor.
Costurile de inceput sunt medii, dar cu implicare se poate dezvolta o afacere profitabila cu impact benefic asupra vietii oamenilor si a comunitatii.
7. Magazin online de cafea si ceai
Ceaiul si cafeaua sunt probabil cele mai consumate bauturi din lume, iar cererea este în continuă creștere. O astfel de afacere poate fi profitabilă dacă este planificată corect.
Daca vei incepe afacerea online, costurile de inceput sunt relativ scazute, iar piata mult mai mare. Astfel, acest tip de afacere poate fi inceputa mult mai usor, in comparatie cu vanzarea in magazinele fizice specializate.
Infiinteaza-ti o societate comerciala conform cerintelor legale si intereseaza-te care sunt autorizatiile si avizele necesare unei astfel de afaceri.
Este esential sa gasesti furnizori cu produse de calitate, pe care te poti baza. Un alt aspect important este ambalarea ceaiului si cafelei cat si modul in care vei alege sa faci livrarea aceastora.
O modalitate buna de a-ti creste veniturile este sa vinzi si produse conexe, accesorii, cani si farfurii, aparate de cafea etc.
Fa-ti un plan de afaceri bine documentat, incercand sa gasesti raspunsuri la intrebarile cu privire la costuri, marimea pietei, segmentarea clientilor, tipuri de produse pe care le poti vinde in functie de segmentarea acestora etc, modalitati de promovare etc.
8. Meditatii
Cerinta pentru meditatii la diferite materii este din ce in ce mai mare, elevii si parintii lor apeland la astfel de servicii inca din clasele mici.
Aceasta afacere se poate dovedi deosebit de profitabila si o poti face doar tu, daca ai cunostintele necesare sau, daca doresti sa scalezi, poti infiinta o scoala sau poti organiza cursuri la diferite materii prin intermediul unor profesori colaboratori. Acest tip de model de afaceri oferă diferite tipuri de oportunități de extindere.
Costurile de inceput nu sunt mici, dar daca reusesti sa pui la punct modelul de afaceri, iti poti asigura profitul inca din primele luni de functionare.
Pe langa actele necesare infiintarii oricarei afaceri, vei avea nevoie de avize si autorizatii de la mediu, primarie, pompieri, ministerul invatamantului.
Succesul acestui tip de afacere va consta in:
- Calitatea serviciilor oferite – vei avea nevoie de profesori bine pregatiti,
- Preturile practicate – sa fie in piata si sa se diferentieze in functie de numarul de elevi participanti la o sedinta,
- De orarul cursurilor – sa poti tine cont de orarul scolar al participantilor si sa le oferi posibilitatea sa studieze la ore potrivite.
9. Import/Export
Una din afacerile care au trecut testul timpului si al profitabilitatii este cea de comert. Daca ai experienta intr-un anumit domeniu si vrei sa iti deschizi propria afacere sau daca ai calatorit in strainatate si ai vazut un produs interesant pe care crezi ca-l poti transforma intr-o afacere de succes, incearca sa-l importi si sa-l vinzi pe piata din Romania. Sau, de ce nu, gaseste un produs in Romania si incearca sa-l „vinzi la export”.
Concentreaza-te pe un singur produs sau cel mult pe o singura categorie de produse. Invata tot ce poti despre ele. Realizeaza un site sau promoveaza-le printr-un blog realizat in jurul acestui produs si incearca sa-l vinzi.
Gaseste-ti cei mai buni furnizori si transportatori, intereseaza-te de procedurile vamale si calculeaza-ti bine toate costurile pentru a determina care este cel mai bun pret la care poti vinde.
Ca o recomandare, ar fi bine daca pentru vanzare te-ai putea adresa magazinelor fizice sau on-line, concentrandu-te in prima faza doar pe import.
Intereseaza-te care este legislatia in ceea ce priveste importul din statele UE si din afara UE, obligatiile fiscale, etichetare si punere pe piata a produselor importate.
Aceasta idee de afaceri poate lua ceva mai mult timp in ceea ce priveste punerea in practica, dar daca este planificata si pusa in executie corect se poate dovedi foarte profitabila.
10. Evaluator de produse
Aceasta idee de afaceri poate sa para ciudata, dar in prezent, datorita internetului prin intermediul caruia informatiile ajung foarte usor la potentialii clienti, multe afaceri sunt in cautarea de persoane care pot scrie review-uri pentru produsele sau serviciile oferite de ei.
Daca iti place sa scrii si esti in cautarea unei afaceri online, sau a unei afaceri pe care sa o poti face de acasa, acesta idee poate fi o solutie excelenta.
Studiaza produsele si serviciile pe care doresti sa le evaluezi, urmareste studii, statistici si alti jucatori din piata pentru a te asigura ca informatiile pe care le vei trimite catre utilizatori sunt corecte si actuale.
Pentru inceput, poti sa realizezi un blog axat pe astfel de activitati. Creste traficul si fa-l cunoscut, dupa care poti contacta firmele pentru a le scrie recenzii pentru produsele sau serviciile lor.
Nu uita, daca ai idei de antreprenoriat, singura modalitate de a le face sa functioneze este sa le pui in practica. Inspira-te de la cei mai vechi in bransa, vezi ce doresc clientii, analizeaza-ti corect propriile capacitati fizice si psihice si porneste la drum. Nu va fi usor, dar cu consecventa vei reusi.
CE SA FACI IN CONTINUARE
Citeste si:
Costurile Începerii Unei Afaceri (Ghid Gratuit)