Cum Decizi Ce Afacere Să Începi?

Pune-ți În Practică Idea De Afaceri

Cum decizi ce afacere să începi? Dacă ai stabilit că ești pregătit pentru antreprenoriat și ai verificat dacă te încadrezi în profilul antreprenorului de succes, citește articolul următor, unde poți găsi sfaturi utile care te pot ajuta să alegi afacerea perfectă.

Din păcate, practica a demonstrat că începerea unei afaceri care nu se potrivește cunoștințelor, stilului sau experienței antreprenorului este cea mai frecventă greșeală, care conduce de cele mai multe ori la faliment.

Care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ai în vedere dacă vrei să fii sigur că afacerea ta va avea succes?

1. Analizează bine orice idee de afacere 

Asigură-te că este cea potrivită pentru tine. Nu te entuziasma și încearcă să răspunzi la cât mai multe întrebări care te pot ajuta să verifici dacă ești în fața unei reale oportunități sau mai poți aștepta.

2. Verifică potențialul de creștere al afacerii pe termen mediu și lung

Verifică dacă produsele sau serviciile pe care le vei oferi răspund nevoilor reale ale clienților, în mod continuu și pe termen lung

3. Realizează un studiu de piață

Studiază piața și dinamica ei, vezi ce trenduri sunt în industria în care vrei să activezi și încearcă să previzionezi eventualele posibilități de creștere

4. Evită să începi afaceri prea complicate

Dacă simți că nivelul de cunoștințe necesare sau cel al operațiunilor reprezintă o provocare pentru tine, mai bine așteaptă și încearcă să găsești o afacere care poate fi dezvoltată în timp. Ca o regula generala, amintește-ți că atunci când ai experiența în domeniul în care dorești să începi o afacere, șansele de succes sunt mai mari

5. Alege afacerea cu gândul la concurență

Este important să înțelegi dacă viitoarea ta afacere poate face fată concurenței marilor magazine. De exemplu, multe magazine de cartier nu au reușit să facă față concurenței marilor lanțuri de magazine care pot oferi clienților o gama mult mai variata de produse, la prețuri mult mai mici

6. Fă-ți calculele bine

Multe persoane renunță să se mai gândească la începerea unei afaceri considerând că lipsa de capital reprezintă o piedică pentru aceasta. Totuși, cu o cercetare temeinică se pot găsi afaceri care necesita costuri de început rezonabile.

Cum să analizezi o idee de afaceri și cum poți decide ce afacere să începi?

Adesea, cea mai dificilă sarcină atunci când vrei să începi o afacere este analiza ideii de afaceri.

 

ce afacere să încep

Evaluează-ți ideea de afaceri prin verificarea celor 8 pași de mai jos și vei evita pierderea banilor investiți în afaceri greșite.

Iată cele 8 etape care te pot ajuta să-ți validezi ideea de afaceri:

Pasul 1. Stabilește care este motivul real pentru care dorești să începi o afacere:

  • Să câștigi mai mulți bani
  • Să-i ajuți pe alții
  • Să creezi ceva
  • Să fii propriul tău șef
  • Să-ți transformi pasiunea în afacere

Pasul 2. Cum iți dorești să arate ziua ideala de muncă?

  • Să-ți petreci marea majoritate a timpului într-un birou
  • Să călătorești și să întâlnești mereu oameni noi
  • Să lucrezi de acasă
  • Să ai o afacere care să-ți aducă noi provocări în fiecare zi, cu activități mai puțin predictibile

Pasul 3. Renunță la ideea de „afacere perfecta”

Nu insista în a alege ideea perfecta pentru afacerea perfectă. Realitatea este că drumul spre succesul unei afaceri stă în punerea ideii în practică. Alege o idee, de preferat una care a fost deja validată de piață și începi imediat implementarea ei: ideea trebuie să fie simplă, validată deja de piață (deci nu neapărat originală) și să fie posibil să o începi imediat.

Atenție: ideile cele mai riscante sunt cele pe care nu le-a mai încercat altcineva înainte, fie că nu s-a mai gândit altcineva la ele, fie că s-au gândit și alții, dar nu s-au dovedit profitabile.

Nu aștepta ideea de afaceri perfectă: implică-te într-o afacere care a fost acceptată de piață și construiește-o în așa fel încât să adaugi avantajul tău competitiv care te va diferenția de concurenta și oferă clienților produse și servicii de calitate.

Pasul 4. Alege o afacere simplă

Practica a demonstrat că afacerile complicate sunt cele mai expuse riscului de a nu funcționa. De ce? Deoarece cu cât o afacere este mai complicată, cu atât există aspecte care se pot complica și pot afecta întreaga afacere.

Gândește-te să oferi clienților acel produs/serviciu pentru care aceștia doresc să plătească. Din dorința de a crea valoare adăugată, antreprenorii au tendința de a complica lucrurile. Însă, valoarea se regăsește în rezultatul final,  în ceea ce oferi clientului și nu în gradul de complexitate al afacerii  sau al procesului de realizare a unui produs sau serviciu.

Pasul 5. Identifică o afacere pe care să o începi imediat

Pe lângă faptul că o afacere trebuie să fie simplă, aceasta trebuie să fie și ușor de implementat. Să o poți începe imediat.

Renunța la ideea de a începe afacerea când crezi ca aceasta este perfectă. Testează la început: începi cu costuri minime, verific dacă ideea se poate implementa, dacă poate deveni profitabilă și după ce ai aprobarea pieței poți să începi să te dezvolți.

Pasul 6. Verifică dacă afacerea ta poate deveni profitabilă și se potrivești cu personalitatea ta

O afacere devine profitabilă atunci când pentru realizarea ei se intersectează mai multe aspecte: experiența și pasiunea ta cu ceea ce doresc oamenii să cumpere.

Pentru a determina care este cea mai bună afacere pe care o poți începe, începi cu ce îți place, după gândește-te ce experiență/abilități ai și vezi ce produs/serviciu poți oferi clienților și pe care aceștia să dorească să-l cumpere.  Și cel mai important, verifică dacă afacerea astfel aleasă poate fi profitabilă.

Pasul 7. Decide ce afacere să începi

Stabilește o listă scurtă cu afacerile pe care le poți începe, ținând cont de profitabilitatea afacerii și de modul în care aceasta se potrivește cu personalitatea ta.

Este posibil să-ți placă unele afaceri mai mult ca altele sau poți să crezi că unele afaceri sunt mai profitabile ca altele. Ar fi bine să te gândești, mai ales dacă ești începător în afaceri, să alegi afacerea cu cel mai mare potențial de profit.

Pasul 8. Pune în practică idea de afaceri

Ai ales o afacere validata de piață, pe care alți antreprenori au implementat-o cu succes înaintea ta deci șansele tale sunt semnificativ mai mari. Ai ales o afacere simplă, deci există mai puține șanse să greșești, iar dacă exista greșeli, le poți corecta. Ai ales o afacere pe care o poți începe imediat deci nu mai amâna. Ai ales o afacere cu potențial, care se potrivește experienței și pasiunilor tale . Tu ești singurul care poate decide și poate face primul pas.

CE SĂ FACI ÎN CONTINUARE:

Citește și:

10 Aspecte De Care Să Ții Cont Atunci Când Începi O Afacere

Studiul De Piață – De Ce Este Important Pentru Afacerea Ta?

Avantajul competitiv al afacerii: cum te diferențiezi de concurentă