10 Idei De Afaceri Profitabile Eco-Friendly (Usor De Inceput, Cu Costuri Minime)

Din lista de afaceri profitabile care prind contur in aceste zile fac parte si afacerile verzi. Clientii sunt din ce in ce mai instruiti si mai constienti de beneficiile unor produse si servicii de calitate. Unul din aspectele la care acestia sunt atenti este provenienta alimentelor sau hainelor pe care le achizitioneaza, cum sunt acestea produse sau ce politica au firmele producatoare cu privire la conservarea mediului incojurator. Din ce in ce mai multi clienti, mai ales cei din generatia millennials, urmaresc sa consume produse eco-friendly.

Ce inseamna o afacere eco-friendly?

Afacerile eco-friendly sunt afacerile care respecta principiul de a functiona fara a face rau mediului inconjurator. Termenul eco-friendly, se refera, in special, la produsele si serviciile care contribuie la sustinerea unui mod “verde” de a actiona, pe baza unor practici care sa ajute la conservarea resurselor si diminuarea poluarii.

Cum începi o afacere verde?

Daca te-ai gandit sa incepi o afacere eco-friendly sau sa-ti transformi afacerea astfel incat sa contribui la micsorarea amprentei de carbon, stii cā deciziile tale cu privire la colectarea deseurilor, conservarea resurselor de apa si prevenirea poluarii acestora, utilizarea surselor alternative de energie pot avea un impact major asupra perceptiei clientilor despre afacerea ta.

Pentru a deveni eco,  multe afaceri decid sa implementeze de la programe simple de reciclare a hartiei, pana la utilizarea unor tehnologii sofisticate de cogenerare a energiei solare si geotermale sau a tehnologiilor inteligente in domeniul construcțiilor.

Cum sa-ti transformi afacerea intr-o afacere eco?

1. Utilizeaza ambalaje ecologice

Redu cantitatea de deșeuri generate, alegand sa utilizezi materiale reciclabile sau prietenoase cu mediul:

 • Materiale plastice biodegradabile
 • Materiale plastice pe bază de plante
 • Materiale naturale
 • Produse reciclate
 • Pungi de polietilenă reciclate post-consum, fabricate din deșeuri reciclate
 • Ambalaje reciclate returnate

2. Alege sa pastrezi documentele pe suport digital

Utilizeaza cu masura hartia si ia masuri simple pentru reducerea consumului acesteia (alege sa nu mai utilizezi brosuri tiparite, carduri de fidelitate in format fizic sau formulare de contact pe suport de hartie si treci in on-line pentru acestea).  Daca totusi tipul activitatii afacerii tale nu permite pastrarea electronica a documentelor, incerca sa printezi pe ambele parti sau sa utilizezi hartie reciclata.

3. Transforma sediul afacerii intr-o cladire eco-friendly

Ia in considerare un sistem de management al clădirilor (BMS) – o soluţie automatizată complexă care integrează şi gestionează toate sub-sistemele şi echipamentele aferente unei clădiri, de la iluminatul interior și exterior, încălzirea, ventilarea și aerul condiționat la sistemele de securitate ale clădirii, centrală termică şi auxiliare, etc.

Între 30% și 70% din energia utilizată de clădirile comerciale este consumată de aerul conditionat. Companiile cu un controlor actualizat al sistemului de management al clădirilor (BMS) pot reduce costurile operaționale cu până la 15%.

4. Redu consumul de apa

Ia în considerare modernizarea utilajelor si echipamentelor. De exemplu, o mașină de spălat vase produsa acum 15 ani folosește de aproape trei ori mai multă energie și de două ori mai multă apă decât un model nou.

Acorda atentie defectiunilor instalatiilor de apa – un robinet defect, care picura, poate consuma 10.000 litri de apa/an, o toaleta care curge consuma 10.000 litri/luna.

Multe afaceri aleg sa utilizeze instalatii sanitare moderne, fara apa sau cu debit redus, utilizeaza apa gri pentru toalete sau intretinerea spatiilor verzi etc.  

5. Alege sa donezi

Daca vrei sa-ti schimbi utilajele, aparatura sau mobilierul, incerca sa gasesti modalitati de refolosire a acestora sau doneaza-le, de ce nu, unor afaceri la inceput de drum.

Totodata, incearca sa cumperi produse reciclate sau eco-friendly. In cele mai multe cazuri produsele reciclate sunt la fel de bune ca cele noi, dar la o fractiune din costul celor noi.

6. Cumpara de la producatorii locali

Pentru a minimiza consumul de combustibil si al timpului, incerca sa gasesti producatori locali, cat mai apropiati de sediul tau. Calculeaza si planifica corect achizitiile de orice fel (inclusiv aprovizionarea cu materii prime, marfuri si materiale) pentru a reduce frecventa achizitiilor si a volumului de ambalaje.

Daca faci livrari, ia in considerare stabilirea unei comenzi minime, contribuind astfel la reducerea frecventei livrarilor. Daca ai propria flota de livrare, doteaza masinile cu GPS pentru a crea din timp rutele, pentru a economisi timp, bani si a diminua noxele.

7. Utilizeaza resurse regenerabile

Utilizeaza panouri solare sau energie eoliana pentru încălzirea apei sau generarea de energie electrică.

8. Redu consumul de combustibil fosil

Considera sa-ti dotezi parcul de masini al afacerii cu vehicule hibride sau cu combustibili alternativi. Poti totodata sa permiti angajatilor sa lucreze de acasa cat de mult posibil. Lucrul de acasa chiar si o zi/saptamana/angajat echivaleaza cu diminuarea emisiilor de carbon inregistrarea intr-un an intreg.

Totodata, de ce nu, incurajeaza transportul alternativ sau organizeaza carpool pentru eficientizarea transportului angajatilor. Stimuleaza-ti angajatii pentru a aplica o astfel de modalitate de a calatori.

9. Ofera gratuitati clientilor

Educa-ti clientii sa acorde mai multa atentie problemeleor de mediu. Ofera-le stimulente: mici reduceri pentru cei  care își aduc propria ceașcă de cafea si nu mai solicita recipiente de unica folosinta din plastic.

10. Educa-ti angajatii sa devina eco-friendly

Este important sa-ti educi echipa sa respecte valorile companiei, nu doar pe cele de afaceri. Aplica o politica de sustinere a conceptului eco-friendly astfel:

 • Interzicerea utilizarii veselei de plastic de unica folosinta;
 • Utilizarea apei filtrate de la robinet si interzicerea utilizarii bauturilor imbuteliate in recipiente de plastic;
 • Interzicerea aruncarii deseurilor uleioase la canalizare;
 • Utilizarea produselor de curatenie eco-friendly;
 • Colectarea selectiva a deseurilor;
 • Limitarea copiilor pe suport de hartie;
 • Utilizarea sistemelor de iluminat smart;

10 idei de afaceri profitabile eco-friendly

Acum daca am stabilit ce inseamna o afacere eco-friendly si cum poti actiona in directia aceasta, am pregatit o lista cu 10 de idei de afaceri profitabile verzi:

1. Reincarcarea cartuselor de imprimanta

Multe afaceri sau persoane fizice utilizeaza imprimantele pentru tiparirea documentelor. Astfel, atunci cand acestea decid sa schimbe cartusul imprimantei, polueaza cu deseuri din plastic.

Alegand sa incepi o afacere de succes in domeniul reincarcarii tonnerelor de imprimanta, poti participa la reducerea poluarii, ajutandu-ti in acelasi timp clientii sa economiseasca bani.

Un cartus de cerneală sau toner poate fi reutilizat de cel puțin trei până la patru ori , însă, dacă operatiunea de reumplere este efectuata de persoane bine instruite, poate fi refolosit si de mai multe ori.

Reumplerea cartușelor este o industrie în creștere rapidă, cu un mare potențial de câștig.

Poti incepe o afacere de incarcare cartuse imprimanta lucrand de acasa sau inchiriind un mic spatiu pe care sa platesti o chirie acceptabila, conform afacerii tale. Cu timpul poti transforma acest spatiu intr-un magazin in care sa vinzi produse de profil.

2. Magazin cu produse eco – friendly

Poti deschide un magazin unde sa vinzi produse sustenabile, cum sunt produsele de curatenie eco-friendly sau ambalaje/vesela etc care respecta normele de mediu, biodegrabile.

Poti deschide un astfel de magazin in mall-uri sau in marile centre comerciale unde traficul este crescut si, concomitent, on-line. O astfel de afacere se poate adresa atat clientilor B2B cat si B2C. Investeste in marketing si promovare, incercand sa gasesti modalitati deosebite de a te adresa fiecarui tip de client.

3. Comercializarea pesticidelor bio

Te poti implica in micsorarea reziduurilor ramase in hrana, sol, apa si aer de folosirea intensiva a pesticidelor utilizate pentru combaterea daunatorilor in agricultura. Astfel de produse afecteaza viata oamenilor, animalelor si insectelor cu rezultate devastatoare pe termen lung.

Daca doresti sa contribui la diminuarea acestor probleme, poti deschide o afacere care sa se axeze pe comercializarea produselor eco-friendly utilizate pentru combaterea daunatorilor in agricultura.

Iti poti asuma si un rol de educatie in acest sens, iar aceste eforturi combinate cu o buna promovare a produselor iti pot transforma eforturile intr-o  afacere de viitor, extrem de profitabila, potrivita pentru tinerii antreprenori care isi doresc sa sustina o astfel de cauza dar si sa inregistreze profituri bune.

4. Vanzarea si repararea bicicletelor

Bicicletele sunt un mod de a calatori ecologic. Daca consideri sa deschizi o afacere in domeniul vanzarii si repararii bicicletelor nu vei avea nevoie de o investitie initiala mare. Daca detii un spatiu care poate fi transformat cu usurinta in atelier il poti utiliza ca punct de lucru pentru afcerea ta. In plus, trebuie sa achizitionezi sculele, aparatura si piesele de schimb pe care le vei utiliza pentru desfasurarea activitatii.

Un alt mod de a face profit este sa achizitionezi biciclete deteriorate, pe care sa le repari si sa le revinzi pentru un profit satisfacator.

Pentru o astfel de afacere este suficienta priceperea si pasiunea ta, nefiind necesara o anumita pregatire profesionala.

5. Consultanta in domeniul ecologic

Daca esti intr-adevar pasionat sa gasesti solutii pentru ameliorarea utilizarii factorilor poluanti si diminuarea impactului acestora asupra mediului, poti sa te gandesti sa incepi o afacere in domeniul consultantei in acest domeniu.

O astfel de afacere se bazeaza pe oferirea de consultanta persoanelor fizice sau juridice care doresc sa aplice principiile eco-friendly acasa sau la locul de munca.

Iti poti oferi serviciile pentru gasirea solutiilor practice de implementare a sistemelor de energie regenerabila, de reducere a contaminarii solului, aerului, apelor, managementul deseurilor non-biodegradabile, colectare selectiva etc.

In acelasi timp, potentialii tai clienti pot fi aceia care cauta solutii pentru diminuarea consumului de energie electrica sau termica. Elaboreaza un plan pentru clientii tai in acest sens, care poate contine solutii de la tipul de aparate si electrocasnice necesare pana la masurile de eficientizare energetica aplicate asupra locuintei sau biroului.

Pentru a deveni consultant in domeniul ecologic ai nevoie sa te certifici in acest domeniu si sa deschizi o firma, urmand pasii listati aici.

6. Vanzarea produselor ecologice pentru animale

Numarul persoanelor care isi doresc un animal de companie este din ce in ce mai mare. Totodata este stiut faptul ca stapanii de animale isi doresc pentru prietenii lor cele mai bune produse, de la hrana la produsele de igiena si intretinere.

Deschide un magazin unde vei comercializa o gama variata de produse eco-friendly pentru animale, cum ar fi mancarea organica, jucarii si saci de plastic biodegradabili etc.

7. Afacere cu ambalaje biodegradabile

Cu o astfel de afacere te poti adresa in primul rand clientilor B2B care au afaceri in domeniul HORECA. Te poti adresa cu o gama variata de produse, de la lingurite realizate din materiale eco-friendly pana la recipienti pentru cosmeticele oferite la hotel si produsele de curatenie.

Domeniul este vast si cererea din ce in ca mai mare. Gaseste-ti furnizorii potriviti, negociaza cu ei termene de plata, prospecteaza piata si trimite oferte, solicita intalniri cu toti potentialii clienti.

Incearca sa cunosti bine produsele pe care le vei vinde, oferind cele mai bune solutii la solicitarile clientilor tai. In definitiv, acestia isi bazeaza o parte din afacere pe relatia cu tine, de aceea este foarte important ca pe langa produse de calitate, certificate si autorizate sa oferi seriozitate si profesionalism.

Organizeaza-ti afacerea astfel incat sa poti face distributie, autorizeaza-ti la primarie depozitul unde vei avea stocurile depozitate, incheie o colaborare cu firma de curierat si esti gata sa faci profit.

8. Afaceri profitabile in ecoturism

Ecoturismul este un concept relativ nou si se bazeaza pe ideea de a gasi modalitati de a calatori si vizita locuri considerate inca nealterate de civilizatie, fara sa fie afectata viata locuitorilor, faunei si florei din ariile respective.

Acest tip de afacere poate fi inceputa practic de orice persoana pasionata de acest mod de viata si poate avea mai multe componente:

 1. Hoteliera – ecopensiune cu tot ce presupune acest tip de activitate, cu respectarea princiiplor ecoturismului;
 2. Recreativa – organizarea de excursii pentru vizitarea parcurilor naturale sau naţionale, drumeţii în natură, adimirarea faunei, a păsărilor si a peisajelor etc
 3.  Sportiva – organizarea unor activitati sportive cu impact minim asupra mediului – caiac, pescuit ecologic, ciclism, alpinism ecologic, echitatie etc
 4. Culturala – organizarea de excursii care au ca scop cunoaşterea tradiţiilor comunităţilor locale (dans, meşteşuguri, arta culinară, practici religioase, mod de trai,  învăţarea unor tradiţii culturale)
 5. Educativa – educaţia pentru mediu (lecţii, ateliere de lucru, proiecte si vizite educative (activităţi de refacere a habitatelor, de observarea ecosistemelor si învăţarea unor tradiţii locale)
 6. Consultanta – consultanta si planificarea sejururilor/excursiilor in zonele in care se practica ecoturismul

Pentru a incepe o astfel de activitate nu ai nevoie de o pregatire prealabila, dar este de preferat sa cunosti foarte bine detaliile domeniului, sa stabilesti legaturi cu pensiuni ecoturistice, cu organizatorii locali de circuite, drumetii sau evenimente sportive.

9. Vanzarea sucurilor naturale (Juice Bar)

O afacere cu prepararea si vanzarea sucurilor naturale, proaspat preparate este una din cele mai profitabile idei de afaceri din segmentul retail.

Exista multe posibilitati de a colabora cu producatorii locali de fructe si legume, certificate eco, de la care te poti aproviziona pentru producerea unor sucuri deosebite pentru sanatatea clientilor tai.

Totodata, daca alegi sa colaborezi cu producatorii locali, aceasta poate fi un avantaj extraordinar, apreciat nu numai de consumatorii de produse bio, dar si de cei care au copii mici sau care doresc sa se hraneasca sanatos sau sa cumpere local etc.

10. Microferma cu plante aromatice si medicinale

Cultivarea eco-friendly a plantelor aromatice si a celor medicinale poate fi o afacere profitabila cu o investitie initiala medie.

Daca detii un teren suficient de mare care sa-ti permita culturi suficiente astfel incat sa obtii profit si detii cunostinte in acest domeniu, te poti gandi sa incepi o astfel de afacere.

Modaliatati de a comercializa produsele obtinute sunt nenumarate, dar nu uita ca cel mai bine este sa incerci sa adaugi valoare acestora, astfel incat sa-ti maresti profitul.

Fa o cercetare de piata in prealabil, vezi cu ce magazine, restaurante, pensiuni poti colabora, vezi ce nevoi au acestea si cum poti rasunde tu acestor nevoi. Poate ca au nevoie pur si simplu de plantele tale, dar poate au nevoie de ceaiul ambalat sau de uleiul de patrunjel sau de miere cu lavanda, sau sapunuri cu papadie etc.

In acelasi timp te poti gandi sa-ti dezvolti propriul brand si sa participi la targuri si expozitii ei de ce nu, sa incerci sa exporti produsele finite.

Nu in ultimul rand, pentru o astfel de afacere trebuie sa certifici culturile si produsele provin din agricultura eco.

Afacerile eco-friendly sunt in trend si in mod sigur viitorul va demonstra ca tot mai multe persoane se vor indrepta catre astfel de intreprinderi. Cu putin efort, pasiune si hotarare poti transfora o astfel de afacere in una de success.

CE SA FACI IN CONTINUARE

Citeste si:

Întrebări Esențiale Pentru Începerea Afacerii

Cum Decizi Ce Afacere Să Începi?

Etapele Începerii Unei Afaceri