Dacă dorești să devii antreprenor vei avea nevoie de o serie de cunoștințe și abilitați care îți vor permite să administrezi și să dezvolți afacerea cu succes.
Cel mai bine este să identifici care sunt domeniile în care trebuie să te perfecționezi pentru a activa în domeniul în care dorești să-ți deschizi afacerea și să încerci să-ți dezvolți sau să-ți îmbunătățești performanțele.
Care sunt abilitățile și cunoștințele esențiale pe care un antreprenor trebuie să le aibă
Planificare și management de proiect
Începerea unei afaceri presupune ore întregi de planificare și abilitatea de a gestiona proiecte multiple. Chiar dacă la nivelul unei afaceri mici pare simplu, gândește-te că trebuie să poți să știi și să înțelegi ce trebuie să ceri furnizorilor de servicii pentru afacerea ta (de exemplu, pentru a avea un website trebuie să știi ce dorești să soliciți celor care vor realiza site-ul sau ce să discuți cu agenția imobiliara pentru a identifica cel mai bun spațiu, cu negocierea celor mai bune condiții) etc.
Totodată, pentru a putea funcționa, trebuie să înțelegi cum să-ți organizezi procesele și fluxurile operațiunilor de zi-cu-zi, să stabilești dacă ai nevoie de politici și proceduri specifice domeniului în care activezi.
Gestionarea resurselor de care dispui este un alt tip de proiect pentru care trebuie să fii pregătit, să știi cum să-l planifici și administrezi – la acest capitol trebuie să ai în vedere timpul, capitalul și resursele umane pe care trebuie să înțelegi cum să le utilizezi eficient astfel încât să-ți poți atinge obiectivele.
Rezolvarea problemelor dificile sau complexe
Chiar dacă ești pregătit și planifici totul pas cu pas, trebuie să te aștepți să întâmpini și aspecte mai puțin plăcute. Pregătește-te să le rezolvi prin decizii corecte, luate sub presiune.
Networking
Pentru a-ți dezvolta afacerea este bine să încerci să petreci cât mai mult timp cu cei care au aceleași interese sau au idei similare cu tine. Este important să aloci timp pentru a te întâlni cu aceste persoane, să îți promovezi facerea sau să te faci cunoscut. Participă la evenimentele de afaceri (networking, conferințe, târguri) din orașul tău, încearcă să cunoști cât mai multe persoane. Lasă datele tale de contact și încearcă să menții o bună relație cu cei pe care îi cunoști astfel. O idee este sa te înscrii în asociațiile profesionale specifice domeniului tău de activitate.
Management financiar
Nu este suficient să crezi că dacă ai angajat un contabil, tu nu trebuie să înțelegi cum stă afacerea ta din punct de vedere financiar. Să știi să-ți administrezi eficient finanțele este critic pentru afacerea. Trebuie să poți planifica fluxurile de numerar (cash-flow) sau să previzionezi vânzările, să înțelegi indicatorii financiari specifici afacerii tale și ai domeniului în care activezi, astfel încât să poți monitoriza corect evoluția veniturilor și cheltuielilor.
Având cunoștințe solide de management financiar poți să-ți conduci afacerea în mod profitabil protejându-ți astfel investiția.
Abilitați de comunicare și negociere
Pentru a-ți putea desfășura activitatea vei avea nevoie să negociezi cu furnizorii, clienții, angajații sau finanțatorii. Întotdeauna să ai în vedere faptul că modul în care comunici cu aceștia trebuie să te reprezinte și să te ajute să construiești relații solide cu partenerii de afaceri.
Leadership
Atunci când afacerea ta se bazează pe echipa, cunoștințele de leadership sunt extrem de importante. Trebuie să găsești resursele necesare motivării echipei pentru a obține cele mai bune rezultate și să îmbunătățești productivitatea.
Delegare si managementul timpului
Tu, proprietarul afacerii, trebuie să te concentrezi pe activitățile care generează venituri. Identifica acele activități pe care le poți delega sau externaliza, astfel încât să ai suficient timp pentru activitățile ce aduc continuitate afacerii tale.
CE SĂ FACI ÎN CONTINUARE
Citește și:
Ești Pregătit Pentru Antreprenoriat?