Transforma-ti  Ideea Intr-o Afacere De Succes

Cum iti transformi planurile intr-o afacere de succes

Inceperea unei afaceri aduce multe satisfactii dar si provocari, iar pentru a te asigura ca afacerea ta va avea succes trebuie sa intelegi pe deplin ceea ce presupune acest fapt – transformarea unei idei intr-o afacere de succes.

Este important sa aloci suficient timp pentru a studia atent industria, cererea si oferta pentru produsele/serviciile tale etc si sa-ti planifici fiecare etapa a afacerii inainte de marea deschidere. Stabileste inainte de inceperea activitati cu cine colaborezi sau cum iti organizezi contabilitatea, daca ai nevoie de un avocat sa te reprezinte sau sa iti ofere consiliere cu privire la diverse chestiuni ce pot apare atat in perioada de pregatire a afacerii cat si dupa.  Este foarte important sa-ti faci un plan de afaceri. Cel mai bine ar fi sa-l faci tu pentru a fi pe deplin conectat la afacerea ta, iar studiul de piata ar trebui sa te ajute sa identifici daca exista cerere pentru produsele/serviciile pe care urmeaza sa le oferi pe piata.

Alege-ti Colaboratorii

Cand incepi o afacere este esential sa ai acces la informatii corecte. Consideratiile sau opiniile profesionale pe care le poti primi de la un consultant de afaceri, avocat, contabil etc te pot ajuta sa incepi afacerea cu riscuri minime din punct de vedere legal, financiar sau de afaceri.

Atentie! Cand selectezi consultantii este bine sa soliciti informatii clare despre tarifele practicate de acestia. Verifica daca sunt oferite diverse modaliati de plata si alege-o pe cea care este convenabila pentru afacerea ta (de exemplu, unele firme practica abonamentul lunar, altele solicita plata per serviciu, caz in care, daca platesti toata suma negociata intr-o singura rata poti beneficia de reduceri etc). Sa nu te lasi atras in capcana celui mai mic pret, deoarece in multe cazuri un pret mai mic poate indica o experienta mai redusa a consultantului. Gandeste-te ca un profesionist te poate ajuta sa iesi din situatii dificile, asa ca incearca sa-l gasesti pe cel care este cel mai potrivit pentru tine.

Planul de Afaceri

Planul de afaceri pe care il realizezi trebuie sa aiba la baza propria ta viziune, deoarece acesta va fi practic ghidul tau pe parcursul diferitelor etape ale implementarii ideii de afaceri. Totodata, trebuie sa ai in vedere faptul ca, un plan de afaceri bine realizat te poate ajuta sa obtii o finantare sau, de ce nu, te poate ajuta daca vei dori sa-ti vinzi afacerea.

In planul de afaceri sunt continute, de obicei, informatii care se pot gasi si in planul de marketing, in studiul de piata ori in situatiile financiare numai ca, agregate intr-un singur document pot oferi cititorului o imagine completa asupra afacerii . Nu uita sa incluzi in planul de afaceri urmatoarele informatii: sumarul executiv, descrierea afacerii, informatii despre piata, planul de marketing, informatii despre actionariat si angajati, planul operational, financiar sau planul strategic.

Pornind de la informatiilede mai sus, incearca sa intocmesti planul de afaceri.  Gasesti un model pe care sa-l utilizezi pentru afacerea ta aici. Descarca-l si utilizeaza-l ori de cate ori ai nevoie.

Solicita, daca consideri ca este necesar, ajutorul contabilului sau avocatului pentru a utiliza informatii reale in planificare.

Odata facut planul de afaceri, acesta nu trebuie abandonat ci trebuie revizuit periodic, astfel incat sa reflecte situatia reala a afacerii . Utilizeaza planul de afaceri ca pe un ghid operational si te va ajuta sa identifici oportunitatile, riscurile potentiale si sa iei masurile necesare.

Studiul De Piata

Te ajuta sa-ti intelegi clientii, concurenta si piata in care activezi si iti furnizeaza informatii depre:

  • Clienti: cine sunt acestia, care sunt nevoile lor si cat sunt dispusi sa plateasca pentru produsul/servciul oferit de afacerea ta;
  • Concurenta: cine este concurenta ta, ce vinde si la ce pret;

Facand un studiu de piata vei putea sa iei decizii cu privire la preturi si promovarea produselor/serviciilor oferite.  Vei putea decide locatia pentru afacere si cum sa concurezi cu celelalte afaceri similare.

Ca si in cazul planului de afaceri, studiul de piata trebuie refacut periodic si actionat in concordanta cu schimbarile identificate la nivelul clientilor, concurentei, pietei si chiar industriei.

Afla mai multe despre studiul de piata, despre stabilirea profilului concurentei sau al clientilor tai aici.

Intelege Industria In Care Actionezi

Sunt foarte multi factori care pot influenta in bine sau in rau evolutiile unei industrii. Incearca sa intelegi care sunt conditiile politice, economice, legislative, sociale sau culturale si cum iti pot acestea influenta afacerea . Pentru a ramane informat, citeste publicatii de specialitate, participa la evenimete de afaceri cu teme de interes pentru domeniul in care activezi.

Verifica si ghidul nostru pentru realizarea unui studiu de piata astfel incat sa intelegi mai bine cum poti obtine informatii corecte si relevante despre indicatorii economici, factorii demografici sau datele statistice specifice industriei tale.

CE SA FACI IN CONTINUARE

Citeste si:

Etapele Inceperii Unei Afaceri

Planul de Afaceri – Definitie, Structura, Continut